Bošnjaci Crne Gore već nekoliko godina unazad ordžavaju tradicionalni susret uoči Kurban-Bajrama. Ove godine, u petak  4. novemba, dva dana prije praznika, Forum Bošnjaka Crne Gore priredio je susret u Podgorici kojem su prisustvovali svi domaći bošnjački politički predstavnici u vlasti, u udruženjima,  članovi Bošnjačkog savjeta Crne Gore i viđeniji intelektualci. Na skupu su naravno bili prisutni i predstavnici Crnogoraca i Albanaca u ovoj državi. Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat ef. Fejzić je imao uvodno obraćanje povodom nastupajućih bajramskih blagdana.

Forum Bošnjaka je uputio pozive i pojedinim predstavnicima Bošnjaka iz regije, među kojima i bivšim poslanicima parlamenta Kosova Džezairu Muratiju i Sadiku Idriziju, čelnicima bošnjačke koalicije "Vakat" (koji su imali i zaseban poziv od svog poznanika Rifata Rastodera, podpredsjednika Skupštine Crne Gore). a s Kosova je od strane Foruma službeno bio pozvan i Ćerim Bajrami, zamjenik ministra u Ministarstvu dijaspore vlade Republike Kosova.  Na ovom skupu su učestvovali i predstavnici Udruženja Bošnjaka Sandžaka sa sjedištem u Sarajevu, predstavnik Kongresa Bošnjaka svijeta, kao i neke druge regionalne organizacije, uz spomenute predstavnike vlasti u Republici Crnoj Gori.

U agendi  bajramskih svečanosti, nakon pozdravnih govora,  priređen je koktel za sve prisutne. Napravljena je pauza u vrijeme džuma-namaza. U poslijepodnevnim satima izvršena je promocija novog 19. broja revije "Forum", a nakon toga je održan i okrugli sto sa temom: "Mogućnosti bošnjačke regionalne saradnje i povezivanja".

U međuvremenu je bošnjačku delegaciju s Kosova u svom kabinetu primio i potpredsjednik crnogorskog Parlamenta gospodin Rifat Rastoder. U razgovoru je razmijenjeno niz informacija sa posebnim akcentom na  stepen postignutog nivoa evropskih integracija Crne Gore. Bilo je govora i o položaju bošnjačkog i albanskog naroda u Crnoj Gori, posebno u kontekstu nedavno usvojenog crnogorskog zakona o izborima, a dotaknuto je i pitanje napretka ostvarivanja institucionalnog položaja crnogorske zajednice na Kosovu.

Na okruglom stolu, pored Rifata Rastodera, uzeli su učešće i predsjednik Foruma Bošnjaka Safet Korać, pojedini poslanici u Parlamentu Crne Gore iz redova bošnjačkog naroda,  akademik BANU i DANU Šerbo Rastoder, inače i aktuelni predsjednik Bošnjačkog savjeta Crne Gore, te članovi redakcije revije "Forum" kao i spomenuti predstavnici iz regije.

 

Pored razmjene informacija o postignutim institucionalnim rezultatima i o otvorenim bošnjačkim pitanjima u novonastalim državama na tlu bivše SFRJ, posebno u Crnoj Gori i na Kosovu, u razgovorima je istaknuta nužnost bošnjačkog institucionalnog povezivanja i saradnje,razmjena informacija, te neophodnost oslonca svih Bošnjaka na duhovnom i kulturno-obrazovnom planu na maticu BiH. Gosti s Kosova su posebno potencirali kosovski ustavni i zakonski okvir koji omogućava Bošnjacima školovanje na svim nivoima na bosanskom jeziku i njihovo participiranje u zasebnim programima nacionalne grupe predmeta, uz pominjanje i rezervisanih mjesta za nevećinske zajednice u vlasti na centralnom nivou. Istaknut je i pozitivan primjer nedavnog uvrštavanja i bosanskog jezika u zajedničkom imenu predmeta  maternji jezik u školstvu u Crnoj Gori.

Skupu je prisutvovao i  učestvovao u diskusiji i sekretar Ambasade BiH u Podgorici  gospodin Muharem Zejnulahu. On je posebno istakao probleme sa kojima se suočava država BiH u nemogućnosti da riješi pitanje nepriznavanja kosovskih putnih isprava. Tim  povodom  naveo je  i konkretan primjer nekih kosovskih postdiplomaca na arhitekturi koji su prekinuli studije u Sarajevu zbog neposedovanja viza za BiH, uz mnoge druge koji imaju problem sa slobodom putovanja u BiH.

Jedinstven je zaključak svih prisutnih da je poslije političkog, nacionalnog i ustavno-zakonskog konstituisanja bošnjačkog naroda u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, došlo vrijeme i konkretizacije bošnjačkih bližih veza, tim prije što cijela regija stremi evropskim integracijama u kojima Bošnjaci vide svoju šansu.  

H.B.