Državnoj dumi u Moskvi posredstvom Ambasade Rusije u Beogradu upućen pisani zahtjev više hiljada Srba sa Kosova da dobiju rusko državljanstvo.

Kako piše srbijanski list "Danas", savjetnik u ruskoj ambasadi u Srbiji Oleg Buldakov rekao je za ovaj list da je nekoliko srpskih udruženja sa Kosova, koja okupljaju Srbe koji žive na Kosovu, kao i one koji kao raseljene osobe žive u unutrašnjosti Srbije, uputilo ovih dana pismo ruskoj Dumi u kome u ime ljudi koje okupljaju traže da im se dodijeli državljanstvo Rusije.

"Oni su naveli da je razlog za takav zahtijev, koji je za sada samo želja, potreba da Srbi sa Kosova imaju garancije za svoj opstanak i sigurnost. Udruženja u svom pismu procjenjuju da rusko državljanstvo želi oko 20.000 Srba sa Kosova", kaže Buldakov.

Pisani zahtjev udruženja kosovskih Srba, navodi on, već je dostavljen Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, koje će ga proslijediti ruskoj Dumi, a o zahtjevu će zatim odlučivati nadležni organi u Moskvi.

Buldakov je prije dva dana u Nišu prisustvovao osnivačkoj skupštini Udruženja građana sa Kosova, koje kao "zajednički krov" okuplja najveći broj udruženja Srba koji žive ili su raseljeni sa Kosova, piše "Danas".

Predsjednik novoformirane organizacije Ljubiša Vučić kaže da nije čuo za zvanično pismo više udruženja ruskoj Dumi, ali da "ima ljudsko razumijevanje za ovakav zahtjev, koji je posljedica očaja, ali i revolta Srba s Kosova prema politici vlasti u Beogradu".