Kada je američka kompanija "Patton Boggs LLP" potpisala ugovor sa Ministarstvom inostranih poslova Kosova o lobiranju za Kosovo u Washington D.C., njeni ljudi su tada rekli da će se angažirati kako bi povećali broj država koje će priznati nezavisnost Kosova. Ali u isto vrijeme nisu utanačili koliki će to broj država biti i za koje vrijeme, prenosi Koha Ditore.

U Ministarstvu inostranih poslova su u nedjelju rekli da kompanija, čiji je član i poznati američki diplomata Frank Wiesner, koji je bio uključen u pregovore o statusu Kosova, i da će od tog dogovora Kosovo profitirati

"Nema određenog broja priznanja koje su oni obećali da će odraditi, ali "Patton Boggs LLP" radi i mi smo ubjeđeni da će priznanja Kosova, Kosovo i sama slika o Kosovu biti ojačana", samouvjeren je zamjenik ministra Inostranih poslova, Petrit Selimi.

"No naravno pored sveobuhvatne pomoći oko povećanja broja priznanja, važno je i jačanje prisutnosti Kosvoa u svim strukturama odlučivanja u Washinghton D.C., kao i poboljšanja slike o Kosovu u određenim krugovima".

riština namerava da izdvoji više od pola miliona dolara za lobiranje radi povećanja broja zemalja koje priznaju jednostrano proglasenu nezavisnost Kosova, a kampanju će voditi američka firma "Patton Boggs LLP".

Ugovor kosovskog MIP-a i američke kompanije je sklopljen avgusta ove godine. Cijena usluga upo ugovoru je 50 hiljada dolara mjesečno, a riječ je o jednogodišnjem ugovoru.

Članica komisije skupštine Kosova za spoljne poslove Donika Kadaj-Bujupi je rekla da iskustvo sa "Sachi and sachi" ostavlja prostora sumnji.
 
Marketinška kompanija "Sachi and sachi" dobila je prije dvije i po godine ugovor vrijedan 5,7 miliona eura kako bi poboljšala sliku o Kosovu u svijetu, ali su u Prištini nezadovoljni ukupnim rezultatima kampanje te firme.