Šefovi diplomatija Evropske unije bi se danas, u Briselu, mogli samo možda nezvanično dotaći razvoja oko Kosova i očekivanog nastavka dijaloga Priština-Beograd, ali Zapadni Balkan i politika proširivanja nisu na dnevnom redu ministarskog zasjedanja EU.

Kako su rekli visoki zvaničnici Savjeta ministara EU, nije isključeno da neki ministri možda na radnom ručku spomenu i za kosovski problem vezano pitanje kandidature Srbije za članstvo, pa i prijedlog da Crna Gora dobije datum pregovora o članstvu u EU u decembru.

Izvori EU su takođe preneli da visoka predstavnica Unije Catherine Ashton neće podnositi nikakav izvještaj o zategnutosti na sjeveru Kosova i naporima da se obnovi dijalog Priština-Beograd, već će to EU učiniti na ministarskom zasjedanju Unije početkom decembra.

Catherine Ashton će, rečeno je, vrlo vjerovatno nezvanično "razmjeniti mišljenje i saznanja" o djelovanju EULEX-a i da se izgleda obećavajućim naporima dođe do rješenja za carinske prelaze na sjeveru Kosova, čime se otvara put za obnovu dijaloga Priština-Beograd.