Predsjednik Srbije, Boris Tadić, rekao je da još nije postignut dogovor za prelaze na sjeveru Kosova, ali da se razgovara o "integrisanom upravljanju". 


Na pitanje čiji je prijedlog integrisano upravljanje prelazima, Tadić je kazao da je Beograd išao "sa inicijativom", prenosi Beta.

"EU ima svoje viđenje stvari, albanska strana ima svoje viđenje stvari. U svakom slučaju idemo sa inicijativom ne samo kad je ovo pitanje na dnevnom redu nego čitav tehnički dio aspekta pregovora", kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, svako rješenje podrazumjeva da je ono u saglasnosti sa pravnim sistemom Srbije, Rezolucijom 1244 i aktima Vlade Srbije donetim od 1999. i da obezbjedi normalno funkcionisanje sistema, obezbjedi pregovore o tehničkim pitanjima i na kraju dovede do kompromisnog rješenja.

"Bitno je da svaku odluku koju danas donosimo da se otvara mogućnost, a ne da se zatvaraju mogućnosti za Srbiju i za građane", kazao je on.

Povodom deklaracije o Kosovu koju pripema Vlada Srbije, Tadić je kazao da to pitanje nije jednostavno.

"I da ima deklaracije i da je nema, mi možemo da nastavimo politiku o Kosovu. Ako je nema, to ne znači da smo slomili politiku prema Kosovu i da nastupa neki crni dan", kazao je predsjednik Srbije.