Danas je na graničnom prijelazu Vrbnica na kosovskoj strani granice prema republici Albaniji, pred više hiljada građana iz mnogih gradova Kosova kao i građana iz susjedne Albanije i mnogobrojnih gostiju, svečano otvorena dionica modernog auto-puta “Dr Ibrahim Rugova“ od Vrbnice do Merdara u dužini od 38 km. 

Radove na auto-putu izvodi tursko-američka kompanija “Behtel-Enka“ a započeti su aprila mjeseca prošle godine. Prva dionica ovog auto–puta koji će povezivati Jadransko more i države Balkana u regionu završena je u rekordnom roku. Ovaj veliki projekat finansira Vlada Kosova a, prema približnoj procjeni, cijena auto-puta dužine 117 km je oko 700 i 800 miliona eura. Treba svakako istaći da će moderan auto-put prolaziti kroz osam opština na Kosovu i da će asfaltom biti pokriveno 1.062 hektara zemljišta, a do sada je potrošeno oko 310 miliona eura.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prve dionice autoputa Vrbnica-Merdare prisustvovali su predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, premijeri Kosova i Albanije Hashim Thaçi i Sali Berisha, ambasador SAD na Kosovu Christofer Dell, ambasadorka republike Turske Songyl Ozan, senator Eliot Engel iz SAD kao i mnogi drugi evropski predstavnici.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je naglasila da se “danas prevazilaze barijere koje su onemogućavale slobodu kretanja između građana Kosova i Albanije kako bi bili zajedno kao i svi evropski narodi i zajednički gradili mostove saradnje“.

“Ovaj put ima poseban značaj ne samo za građane Kosova i Albanije već i čitavog regiona i predstavlja najveći projekat u historiji Kosova. Ovo je jedna od strateških investicija za razvoj infrastrukture i ekonomije zemlje, koja će pružiti bolje mogućnosti za slobodan protok ljudi i robe“, rekao je premijer Kosova Hashim Thaçi.

Premijer Albanije Sali Berisha je veoma nadahnuto istakao “da je ovaj put veoma značajan za sve nas, u smislu povezivanja Kosova i Albanije realizujući naš historijski san mnogih generacija“.

Kongresmen SAD-a Eliot Engel je nakon što je čestitao narodu Kosova moderni auto-put rekao da je ovo vrlo važan dan jer je Kosovo bliže Evropi.
Ambasador SAD na Kosovu, Christopher Dell je rekao da je otvaranje ove dionice auto-puta još jedan korak ka snu bivšeg predsjednika Kosova dr Ibrahima Rugove, čije ime nosi ovaj put.

Svečanu vrpcu su zajedno presjekli predsjednica Kosova, premijeri Kosova i Albanije i američki kongresmen Eliot Engel.

Svečanoj ceremoniji otvaranja dijela auto-puta prisustvovali su i bošnjački predstavnici u institucijama Kosova, poslanici u Parlamentu Emilija Redžepi, Duda Balje, Rasim Demiri i Hamza Balje, kao i zamjenici ministara Usmen Baldži i Ćerim Bajrami.

Vinetu Ganić