Otrovne čestice joda-131, opasnog po zdravlje, pronađene u nekoliko evropskih zemalja. Stručnjaci ne mogu da utvrde izvor zračenja. Radioaktivne čestice juče su detektovane u Evropi, a stručnjaci ne znaju odakle one potiču. U pitanju je otrovni jod-131, koji može da bude opasan po zdravlje, kao i ukoliko kontaminira vodu, tlo i useve.

Češka je prva detektovala radioaktivnost, nakon čega je obavjestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), koja je kasnije jod-131 otkrila iznad još nekoliko evropskih zemalja. Strahuje se da je oblak radijacije stigao iz japanske nuklearke „Fukušima“, ali su u agenciji isključili tu mogućnost.
 
"Prva pretpostavka je bila da je radioaktivnost stigla iz japanske nuklearke „Fukushima“, razorene zemljotresom i tsunamijem u martu, ali se to ipak ispostavilo kao netačno. Intenzivno sarađujemo sa ostalim stranama kako bismo utvrdili poreklo joda-131 - saopštila je IAEA.
 
Posljedice prisustva veće količine ovog izotopa joda mogu se ispoljiti na duže staze ukoliko dođe do kontaminacije vode, tla i useva.