Ruska letjelica puna otrovnog goriva će pasti 26. novembra. Najotrovniji satelit u historiji, ruska sonda „Fobos-Grunt“, pašće na Zemlju 26. novembra! Ruski stručnjaci izgubili su kontrolu nad njom još 9. novembra, a šanse da je povrate ravne su nuli.

Letjelica će kontaminirati područje na koje padne i izazvati ekološku katastrofu velikih razmjera. Ujedno, nemoguće je predvidjeti gdje će sonda pasti, ali naučnici kažu da bi to moglo da bude bilo gdje između 52 stepena sjeverno i 52 stepena južno - na najgušće naseljenoj oblasti na Zemlji.

Svemirska letjelica „Fobos-Grunt“ lansirana je u utorak uveče s ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu uz pomoć rakete „zenit-2“. U planu je bilo da do oktobra 2013. stigne do Marsa, a da se početkom 2013. spusti na Fobos, veći od dva Marsova mjeseca. Tamo je trebalo da pokupi uzorke tla i 200 grama dopremi na Zemlju u avgustu 2014.

Međutim, odmah po lansiranju nastao je problem. Sonda se odvojila od rakete, ali se njeni motori nisu uključili i ona je ostala u Zemljinoj orbiti. Pretpostavlja se da motori ne rade zbog kvara na navigacionom sistemu. Eksperti pokušavaju da resetuju kompjuterski program letjelice da bi proradio prije nego što se baterije isprazne.

Pored toga što bi mogla da padne na naseljenu teritoriju, postoji i opasnost od velike ekološke katastrofe. „Fobos-Grunt“ je napunjen sa sedam tona visokotoksičnog goriva, koje je trebalo da pokreće letjelicu tokom dugotrajnog i složenog zadatka. To gorivo je kobno po sve vrste na Zemlji. Tvorac „Fobos-Grunta“, ruska kompanija „Lavočkin“, opisala je svoje djelo kao najteži svemirski brod svih vremena, pri čemu najveći dio težine od 13,2 tone čini gorivo.

Ruska agencija Itar-Tass izvještava da pokušaj uspostavljanja veze sa sondom zasad nije doveo do pozitivnog rezultata.

Nedovoljno testirana

Ruski svemirski ekspert Igor Lisov izjavio je da je „Fobos-Grunt“ postao najambiciozniji i najskuplji kosmički projekat, vrijedan 170 miliona dolara. Vremenom, programu je ponestalo novca, ali i vremena, tako da nije dovoljno testiran prije nego što je lansiran.

- Pokušavamo da nadmašimo sami sebe. Šef „Roskosmosa“ je 7. oktobra u Dumi održao govor iz kojeg je moglo da se zaključi da će letjelicu lansirati iako je bila u probnoj fazi i nezavršena - rekao je Lisov.

Ostali nezavisni stručnjaci slažu se s njim i dodaju da je tim koji je radio na tom projektu imao samo dvije godine da testira sondu. To je bio glavni razlog za odlaganje lansiranja od 2009. za 2011. godinu.