“Izvještaj Evropske komisije o viznoj liberalizaciji i evropskoj integraciji“ bila je tema javne tribine održane juče u Rečanu kod Prizrena. Osim većeg broja stanovnika ovog kraja, ali i Prizrena i Podgore, skupu su prisustvovali Vlora Citaku, ministarka za  Evropske integracije u pratnji svog zamjeneika Refika Saćirija, te poslanici iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi, Duda Balje i Rasim Demiri i zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami.

Ministarka Çitaku je i ovom prilikom ponovila da se krajem ove godine očekuje dobijanje priručnika za viznu liberalizaciju garantujući da će Kosovo, kako se izrazila, za rekordni period biti u stanju da ispuni sve tražene zahtjeve kako bi svi građani Kosova bili mogli da putuju slobodno i bez čekanja po raznim ambasadama.



“Ja znam da ovaj proces traži velike reforme i veliko angažovanje, ali ako se dobro radi to neće biti san - nego istina. Naravno sa dobijanjem viznog režima neće prestati svi kosovski problemi a mi treba puno da radimo kako bi smo Evropu ovde izgradili jer to treba da bude unutrašnja dinamika”.
“Nema potrebe da mi iko kaže da je ovo Finska ili Danska pošto znam da imamo dosta hroničnih problema  akumuliranih decenijama unazad. Zamislite - mi tek sutra pustamo samo jedan dio autoputa što jasno govori koliko je Kosovo unazad na planu infrastructure. Ja garantujem da će Vlada Republike Kosova  stvoriti evropske standarde ovdje. Znam da će to zahtjevati vrijeme, međutim ni Rim nije izgarađen za jedan dan. Nama ide u prilog i što je Kosovo jedina evropska zemlja bez spoljneg duga”, istakla  je ministarka Çitaku.

Refik Šaćiri, zamjenik ministrice za evropske integracije je rekao da je bošnjačka zajednica veoma zainteresovana za proces evropskih integracija i naročito za viznu liberalizaciju.

Prisutni su postavljali mnogobrojna pitanja, počevši od onih da li će studenti i poslovni ljudi, kao što je to bio slučaj sa zemljama u regionu, imati prednost u odnosu na druge kada je riječ o viznoj liberalizaciji do pitanja ukidanja organizovanog kriminala i korupcije kao jednog od značajnih segmenata za viznu liberalizaciju.

“Istina je da su organizovani kriminal i korupcija veliki izazovi ne samo za Kosovo nego i sve ostale zemlje u regionu. Dok ne eliminišemo taj kancer niko od nas sa zapadnog Balkana neće biti deo EU, ali mi sve radimo da to uradimo što prije. Prošle godine usvojili smo osnovne zakone za pravosuđe, ove godine usvojili smo brojne zakone koje se direktno tiču borbe protivu korupcije, usvojeni su zakoni na zaštiti svjedoka, bogatstvu visokih funkcionera. Povećali smo plate zaposlenima u pravosuđu. Mali broj ljudi zna da jedan sudija ili tuzilac na Kosovu ima vecu platu od mene kao ministarke. Udvostručili smo plate policiji, jednom rečju uradili smo sve što smo mogli kako bi smo kreirali zakonsku infrastrukturu pa od tužilastva, sudstva i policije i očekujemo bolje rezultate na ovom planu", rekla je ministarka Çitaku. 

Prema izjavama evropskih zvaničnika Kosovo će dobiti viznu liberalizaciju za dvije do tri godine. Da li je ministrica optimističnija po tom pitanju?

Da li će studenti moći da putuju u Evropi i prije dobijanja vizne liberalizacije?

S obzirom da Kosovo nije priznalo još 5 članica EU, da li postoji modus ili naznake da se i pored toga započnu razgovori o evropskoj integraciji Kosova?