Vlada Kosova je prihvatila prijedlog koji je prije mjesec dana odbila. Prijedlog predviđa da Kosovo i Srbija imaju zajedničke carinike na granici, bez da obaveže Srbiju da prizna Kosovo kao državu. Vlada Kosova se složila da granični prelazi budu upravljani u integriranom sistemu, prema standardima Evropske unije. Tu se predviđa da patroliranje bude zajedničko, da zajedno budu carinici i dužnosnici sa Kosova, Srbije i EULEX-a.

“Prijedlog je došao kao rezultat jednog paralelnog procesa sa procesom dijaloga", objasnio je međunarodni izvor za list Koha Ditore.

“Sve strane su razgovarale o ovom pitanju, ali bez da to učine dijelom dijaloga. Sada je pronađeno pomirenje, pa će se integrisano menadžiranje granice dogoditi", rekao je listu visoki međunarodni izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Paralelni proces dijaloga pokrenut je uz konstantne konsultacije koje je Robert Cooper imao sa šefom srpskog pregovaračkog tima u dijalogu, Borislavom Stefanovićem i kosovskim glavnim pregovaračem, Editom Tahiri.

Na taj način, Srbija je ispunila svoj zahtjev o razgovorima oko graničnih prelaza i ispunila je jedan kriterij za evropske integracije. Kriterij će biti ispunjen i od strane Kosova.