Katarska satelitska televizijska mreža Al Jazeera počela je večeras emitovanje prvog programa u Evropi namijenjenog zemljama bivše Jugoslavije na lokalnim jezicima.

Generalni direktor Goran Milić kazao je da će ova stanica prvobitno emitovati šest sati programa proizvedenog lokalno u centralnom studiju u Sarajevu, a uz podršku lokalnih studija u Beogradu, Zagrebu i Skoplju.

Milić je rekao da je cilj proširenje programa na 24 sata dnevno i bit će ga moguće pratiti preko satelita EutelSat i putem kablovske televizije.

"Ovo je početak novog poglavlja u medijskom izvještavanju u regionu", dodao je Milić.

"Ne vjerujem da grešim kad pomislim da je pobjeda Novaka Đokovića u Vimbldonu usrećila region više nego da je pobedio Rafael Nadal, a da se to finale igralo prije samo 15 godina, Nadal bi u ovom regionu imao puno navijača", naveo je Milić.

Istakao je da će se na toj televiziji govoriti "jezicima ovog regiona, pragmatično računajući da se dobro razumjemo, zvali se jezici srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski".

Program Al Jazeera Balkans bit će emitovan pod sloganom "Iz svakog ugla, sa svih strana".

Al Jazeera je počela emitovanje 1996. godine na arapskom i engleskom jeziku i brzo je stekla veliku svjetsku popularnost.