Za Kosovo prihvatljiv prijedlog posrednika EU Roberta Coopera o integrisanom upravljanju granicom, izjavila šefica delegacije Kosova u razgovorima s Beogradom Edita Tahiri.

Šefica delegacije Kosova u razgovorima s Beogradom, Edita Tahiri, izjavila je da je za Kosovo prihvatljiv prijedlog posrednika EU Roberta Coopera o integrisanom upravljanju granicom.

Tahiri je u intervjuu za "Epoka e re" ocjenila da je takav sporazum u skladu sa ustavnim rješenjima na Kosovu.

Šefica prištinskog tima je rekla da se takav model ostvaruje između Albanije i Makedonije, kao i da se priprema i u odnosima između Albanije i Crne Gore.

Ona je rekla da je kosovska strana saglasna sa takvim rješenjem.

"U principu smo dali saglasnost da se ovaj model ostvaruje i sa našim susjedom Srbijom", kazala je Edita Tahiri i dodala da ne vidi nikakve smetnje da se taj sporazum ostvari i sa Beogradom.

"Prema evropskom modelu o integrisanom upravljanju granicom, dvije države se obavezuju da u toj saradnji rade prema zakonodavstvu svoje zemlje, što znači da obje zemlje ostvaruju svoje zakone", kazala je ona.

Taj prijedlog je, prema njenim riječima, za sada samo na nivou idejnog prijedloga, dok će se kasnije na međudržavnom nivou razgovarati o utvrđivanju pojedinosti ostvarivanja sporazuma.

Mediji su javili da se predlog Coopera zasniva na dokumentu o integrisanom upravljanju granicom koji je 2007. godine izradila Evropska komisija.

Prijedlog predviđa da se nove kontrolne tačke uspostave u neutralnoj zoni gdje bi zajedno radili pripadnici policije Kosova, Srbije i EULEX-a. Kontrolu bi nadgledao EULEX koji bi bio i garant ostvarivanja sporazuma.