Milionska dugovanja koja konsumatori imaju spram Energetske Korporacije Kosova (KEK) neće biti oproštena. Međutim, još uvijek nije poznato ko će snositi teret njihovih prikupljanja nakon privatizacije Distribucije i Opskrbe. Oko 400 miliona eura je iznos dugovanja koje konsumatori imaju spram KEK-a za utrošenu električnu energiju tokom posljednje 12 godine. Od ukupnog duga, procjenjuje se da je oko 100 miliona eura dug potrošača koji žive u sjevernom djelu Kosova, do kojih KEK nije imao pristup tokom ovih godina.

Gëzim Baxhaku, savjetnik ministra Ekonomskog razvoja, rekao je da je odluka Vlade da se dugovanja potrošača spram KEK-a ne obrišu, već da se sakupe. Trenutno u Vladi se govori od dvema mogućnostima za prikupljanje starih dugova.

"Odlučiće se hoće li se potpisati novi ugovor s kupcem Distribucije i Opskrbe kroz koji će se ovlastiti novi investitor o naplati dugovanja. Ovaj ugovor može biti odvojen od onog o privatizaciji Distribucije i Opskrbe. Druga mogućnost je da se angažuje druga kompanija, koja može biti i javna kompanija, kao što je KEK, ali može biti i neka druga privatna kompanija", rekao je Baxhaku za Koha Ditore.