Mali Minhaj Gedi Farah iz Somalije prije tri mjeseca je bio na ivici smrti. Čak je i njegova majka odustala od nade da će njena beba, koja je bila sama kost i koža, uspjeti da preživi. Ali, nekoliko sedmica njege i intenzivne ishrane pretvorili su izgladnjelog mališana u sretno dijete bucmastih obraza.

Međunarodni komitet spasa nedavno je u New Yorku organizovao humanitarni događaj na kome je predstavljeno nekoliko priča o djeci kojima je ova organizacija pomogla da se vrate normalnom životu. Jedan od takvih mališana je Minhaj Gedi Farah koji je, poput nekoliko desetina dječaka i djevojčica u Somaliji, bio osuđen na gladovanje. U julu, kada su Ujedinjene nacije proglasile dijelove Somalije zonama gladi, Minhaj je primljen u bolnicu Međunarodnog komiteta spasa u gradu Dadabu u Keniji, koji predstavlja najveći izbjeglički kamp na svijetu.

Dječak je tada bio star sedam mjeseci, a težak kao novorođenče: svega 3.2 kilograma! Upalih obraza i sa rebrima koja su se jasno ocrtavala, Minhaj je predstavljao pravo lice gladi. Ipak, za samo nekoliko sedmica, ova slika se promijenila.

Zahvaljujući humanitarnim organizacijama koje su nastavile da pružaju pomoć djeci u Somaliji uprkos zabranama islamističkih pobunjenika i vremenskim nepogodama, dječak danas liči na svoje zdrave vršnjake.







"Njegova majka je mislila da neće preživjeti, ali on danas može samostalno da sjedi i puzi", kaže Sirat Amin, nutricionista koji je nadgledao njegov oporavak.

Već tokom prvih nekoliko dana intenzivne ishrane, dječakovo zdravstveno stanje počelo je da se popravlja. Nakon nekoliko sedmica uzimanja jedne vrste zaslađenog putera od kikirikija bogatog hranljivim supstancama, on je težak skoro osam kilograma, što je blizu normalne tježine za njegov uzrast. Ali, neka djeca su i dalje u lošem stanju, čak lošijem nego što je bio Minhaj.

"Gladovanje još traje. Djeca umiru svakog dana. Nedostatak hrane je alarmantan već više od deset godina. Prizori su zaista srceparajući. Ljudi umiru pred našim očima. Želimo da pomognemo svima, ali brojke su jednostavno prevelike", kaže Hanan Sulieman, predstavnica Unicefa za misiju u Somaliji.