Stručnjaci su u srijedu izvijestili kako sumnjaju da će Izrael u narednih nekoliko mjeseci napasti Iran kako bi zaustavili razvoj njihovog nuklearnog programa.

U svom posljednjem izvješću je i UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju istakla kako napad ima i svoju vojnu komponentu, javlja AFP.

U posljednjih nekoliko sedmica tenzije su sve veće zbog sve veće uvjerenosti da Teheran razvija nuklearno oružje, navodi 24 sata. Napad na Iran bi navodno podržao i SAD, dok Velika Britanija odbacuje mogućnost uključivanja u napad.

"Izrael sebi ne može priuštiti da sam djeluje protiv Irana. Čak i da nas planiraju napasti nuklearnim oružjem, za spremanje na to bi im trebalo barem sedam mjeseci - kazao je Uzi Eilam, bivši čelnik izraelske Komisije za atomsku energiju.

Dodaje kako je iranski nuklearni program problem cijelog svijeta, a Izrael sebi ne može dopustiti da bude u "prvoj liniji" tokom borbe ukoliko do nje dođe. Nagađa se kako bi napad na Iran mogao biti oko Božića ove godine ili početkom sljedeće godine.