Uskoro se na tržištu Kosova može desiti da nema robe koja ima porijeklo iz Makedonije. Blokiranje uvoza ovih proizvoda može doći kao odgovor Vlade Kosova protiv odluke Vlade Makedonije o blokiranju uvoza brašna iz svih država, uključujući i Kosovo.

Ministarka trgovine i industrije (MTI), Mimoza Kusari-Lila, izjavila je u srijedu da je uputila pismo Vladi Makedonije preko Ambasade koju ova država ima na Kosovu. Isto pismo će biti predato i u CEFTA. U pismu ona je objasnila cijeli slučaj i traži što skorije rješenje od strane Vlade Makedonije, posebice otvaranje granice za izvoz brašna "Made in Kosovo" u ovu državu.

"Ako Vlada Makedonije ne poduzme hitne mjere za deblokadu uvoza brašna, treba poduzeti mjere za zaštitu proizvoda u kojem imamo prednost, posebice blokadu uvoza nekog proizvoda iz Makedonije", rekao je Kusari-Lila.

Ona je istaknula da su za sprečavanje izvoza brašna u Makedoniji obaviješteni ranije, ali službenu potvrdu od kompanije "M&Sillos" su primili nedavno. Zabrana uvoza brašna je donešena na osnovu odluke Vlade Makedonije, odnosno premijera Nikole Gruevskog. Nekoliko šlepera s brašnom fabrike brašna "M&Sillos" su vraćena u ova posljednja četiri mjeseca.

Direktor ove komapnije, Sead Shehu, u pismu upućenom MTI-u je rekao da je "M&Sillos", kao rezultat zaustavljanja uvoza brašna dosad izgubio oko 700.000 eura, piše Koha Ditore.

Najveći uvoz na Kosovo dolazi iz Makedonije, koje je odlučilo ne prihvatiti brašno proizvedeno na Kosovu. Samo u septembru vrijednost robe uvezene iz ove zemlje je 37 miliona i 744 hiljada eura. Dok je vrijednost robe koja se sa Kosova izvozi u Makedoniji bila 2 miliona i 311 hiljada eura.