Jedan nesvakidašnji "gost" posjetio je u utorak premijera Kosova, Hashima Thaçija, kako bi postavio pitanja oko nekih dešavanja koja su se desila prije dvanaest godina na Kosovu, piše dnevnik "Zëri".

Prema pisanju lista, ovaj "gost" je bio tužilac EULEX-a Maurizio Salustro, koji sa današnje tačke gledišta želi da sazna koja je bila uloga Fatmira Limaja tokom rata na Kosovu, posebice njegova uloga u Glavnom Štabu Oslobodilačke vojske Kosova, gdje se on u to vrijeme nalazio, šta je radio i koja je bila uloga Limaja u sastavljanju operacije "Strijela".

Thaçi ovoga puta nije bio upitan kao političar, nego kao politički vođa UÇK-a i kao bivši član Glavnog Štaba. Intrevjuisanje Thaçija u svojstvu svjedoka je učinjeno na zahtjev njegovog ratnog prijatelja, Fatmira Limaja, putem svojih branitelja.

Osim Thaçija svoja svjedočenja su dali i nekoliko drugih članova Glavnog Štaba UÇK-a, koji su predloženi od strane odbrane.

Limaj, zajedno s još devet bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK), optužuje se navodne ratne zločine tokom rata u selu Klečka i suđenje protiv njega se očekuje da će početi danas u Okružnom sudu u Prištini.