Dokazi UN da Iran pravi atomsku bombu potiču sa kompjutera koji niko nije video osim SAD. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) zvanično je objavila izvještaj o iranskom nuklearnom programu iz kojeg, kao što se očekivalo, proističe da je Teheran blizu toga da se domogne atomske bombe.

Javnost, međutim, ne vjeruje u vjerodostojnost dokaza IAEA, naročito ako se podsjeti na to da je sve počelo od laptopa koji se misteriozno stvorio u rukama Amerikanaca, a koji može da dovede do rata između Izraela i Irana.

Optužbe protiv Teherana zapravo su počele 2004, kad je na čelu SAD bio George Bush. Tada je misteriozna osoba CIA predala laptop koji je navodno dobila od tehničara koji je radio u nuklearnoj elektrani u Iranu. Kompjuter, koji je nazvan „laptopom smrti“, navodno je sadržao gomilu stranica strogo povjerljivih informacija na engleskom jeziku koje su ukazivale na to da Iran ima želju da konstruiše nuklearno punjenje za raketu „Šabab 3“.

Eksperti su odmah posumnjali u vjerodostojnost cijele priče kad su videli da su grafikoni urađeni u programu PowerPoint, koji se ne koristi za tako osjetljive stvari. Druga sumnja je podstaknuta time što su dokumenti bili napisani na engleskom jeziku.

Godine 2005. zvaničnici SAD su upoznali IAEA sa sadržajem tih dokumenata, ali su odbili da ih daju na uvid.

Dvije godine kasnije bivši iranski zamjenik ministra odbrane general Ali Reza Asgari misteriozno je nestao u Turskoj. U medijima su se pojavili napisi da je Asgari u stvari zapadni špijun i da je informacije o nuklearnom programu odao turskoj i američkoj obavještajnoj službi, nakon čega je dobio novi identitet. SAD su sugerisale da je Asgari pobjegao sa torbom dokumenata o iranskom nuklearnom programu i da je on potvrdio SAD da Iran pravi atomsku bombu. U stvari, Asgarija su kidnapovali agenti Mosada i CIA dok je bio u Turskoj i prebacili ga u Izrael. Kasnije se ispostavilo da je ubijen.

Ahmadinedžad: Ne odustajemo

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas da Iran neće „ni za jotu“ odstupiti od svog nuklearnog programa i dodao da Teheran odbacuje izvještaj IAEA u kojem se tvrdi da iranske vlasti rade na razvoju nuklearnog oružja. On je ocjenio da IAEA diskredituje samu sebe tako što staje uz „neosnovane“ tvrdnje SAD da Iran razvija nuklearno oružje.

General Masud Jazajeri, zamjenik šefa generalštaba iranske vojske, izjavio je juče da će Izrael biti uništen ako napadne iranske nuklearne instalacije, a da se odmazda Irana neće ograničiti na Bliski istok.