Bivši vojni doktor u sastavu vojske Holandije Ger Kremers optužio je pukovnika Thoma Karremanasa, koji je bio komandant holandskih mirovnih snaga tokom rata u BiH, da je znao za nadolazeći pokolj muslimana u Srebrenici.

Kako navode holandski mediji, pozivajući se na tv stanicu "KRO" koja je napravila dokumentarni film o događajima u Srebrenici, Kremers je rekao da je zajedno sa Karremansom gledao kako vojska bosanskih Srba odvaja sve muškarce u Srebrenici.

Prema navodima vojnog doktora, pukovnik Karremanas mu je tada rekao:

"Ništa se dobro neće sa njima dogoditi".

Na osnovu ove izjave, Kremers je optužio pukovnika Karremanasa za lažni iskaz pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao i pred holandskim parlamentom.

Karremans je ranije tvrdio da ne zna ništa o predstojećem pokolju muslimana. U julu 1995. godine njegov bataljon sa oko 600 holandskih vojnika UN-a bio je stacioniran u Srebrenici, a pukovnik je optužen da je sve muškarce iz enklave propustio vojsci bosanskih Srba pod vodstvom Ratka Mladića.

Karremans, koji trenutno živi u Španiji, poriče sve optužbe koje mu se stavljaju na teret u pogledu događaja u Srebrenici u ljeto 1995. godine.