Statistički zavod Kosova, odnosno Departament stanovništva je u utorak objavio publikaciju "Žene i muškarci na Kosovu" u kojoj su date statističke informacije o polnoj situaciji na osnovu sektora ekonomskog i socijalnog života  u zemlji. Na osnovu podataka sastav stanovništva prema polu je skoro isti, ali sa postotkom iako malim vidi se da na Kosovu ima više muškaraca nego žena.

U ovoj publikaciji koja je peta po redu "Žene i muškarci na Kosovu" nalaze se podaci koji su uspoređeni na osnovu pređašnjih godina i daju veoma detaljne podatke, kao i to da tu postoje dosta analiza, upoređenja itd.

Na osnovu polne pripadnosti u publikaciji realizovanoj od strane Statističkog zavoda Kosova stoji:

- 28 posto populacije je mlađe od 15 godina, dok skoro dvije trećine (65 posto) pripadaju starosnoj grupi od 15-64 godina, starosna grupa koja se smatra ekonomski aktivna,

- podjela stanovništva prema polu je skoro jednaka u gradskim i ruralnim sredinama 50.1% muškaraca i 49.9% žena u gradskim sredinama, dok 50.2% muškaraca i 49.8% žena u ruralnim sredinama.

- na svakih 100 rođenih djevojčica rodi se oko 109 muške djece

- prosječna starost stupanja u brak u 2009. godini bila je 31 godina za muškarce a 28 za žene.

- nepismenost na Kosovu nastavlja da bude bolno pitanje i kod ženske i kod muške populacije.  Žene su skoro duplo nepismene od muškaraca (7.5% u odnosu na 3.3% u gradskim sredinama i 11.3% prema 5.5% u seoskim sredinama)

- učešće žena u radnom odnosu naspram muškaraca je gotovo polovično. Godinama je ovaj postotak smanjen sa 30 na 29 kod žena i sa 68 na 67 kod muškaraca.

- stopa nezapošljenosti za 2009. godinu je kod žena 56% dok kod muškaraca je 41%.

- od profesija kojima se bave žene najviše ima onih kojis e bave uslugama i tehničke prirode, dok muškarci rade gotovo sve.

- žene su najviše zapošljene u školstvu, zdravstvu i javnoj administraciji.

- žene zauzimaju 33.3% mjesta u Parlamentu Kosova.