Vlada Kosova u saradnji s diplomatskim misijama u Prištini priprema novi plan za sjever Kosova, koji predviđa prestanak finansiranja paralelnih struktura.

Istovremeno se planira i primjena strategije i inicijativa kako bi taj dio Kosova bio institucionalizovan.

"Veliki problem tamošnje zajednice je taj da ne shvata mogućnosti koje im garantuje Ahtisarijev plan. Važno je da vlada Kosova, u saradnji sa međunarodnim agencijama, počne promociju Ahtisarijeve logike", piše u dokumentu, a prenosi "Koha ditore".

Njime se opravdava zahtjev Evropske komisije (EK) da kosovske institucije ponude novu viziju za sjever Kosova. Na osnovu tog političkog uputstva, EK istovremeno traži novu viziju za sjever i podržava i kosovske institucije u namjeri da upravljaju sjeverom, kao dijelom teritorije.

"EK je na indirektan način priznala pravo Kosova da upravlja sjeverom kao svojom teritorijom“, piše u dokumentu, u kojem se obrazlažu pokušaji vlade Kosova da administrira sjeverom.

Mnogi zvaničnici Evropske unije očekuju da se srpske strukture na sjeveru, koje u Prištini smatraju paralelnim, prihvate kao legitimni predstavnici građana, ali smatraju i da sjever mora da ima neku vrstu specijalnog statusa, piše "Koha ditore".

List navodi da je razgovarao sa mnogo zvaničnika EU i da svi u principu smatraju da sjever Kosova treba da ima jednu vrstu "specijalnog statusa", "posebnog tretmana" ili "autonomije".

Istovremeno, svi su kategorički protiv podjele Kosova, uključujući i zemlje koje nisu priznale Kosovo.

Agenda za sjever detaljno opisuje potrebe vlade Kosova da uspostavi direktne kontakte sa Srbima sa sjevera i da preko Radio-televizije Kosova počne da emituje televizijski program koji će prenositi program samo na srpskom jeziku.

Planira se otvaranje regionalne policijske stanice na sjeveru i funkcionalizacija suda. Vlada Kosova treba da promoviše međunarodne institucije na sjeveru i da podržava ideje o malim biznisima.

Vlada Kosova treba postepeno da se približi lokalnim liderima na sjeveru i da u tom dijelu promoviše novu političku klasu.

Prema agendi, na vladi Kosova je i stvaranje atmosfere za održavanje izbora koje će podržati OSCE, nakon što Srbija bude prestala da finansira paralelne strukture.

Plan će se koristiti i kao odgovor na Izvještaj o napredovanju, kojim je EK tražila "novu viziju za sjever", prenosi "Koha ditore" i dodaje da dokument koji predstavlja političku notu nosi naslov "Sveobuhvatni plan za sjever: Novi evropski pristup".

List navodi da je cilj kosovskih institucija da preko međunarodne zajednice izdejstvuju da u decembru Savjet EU uslovi Srbiju time da za dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU prekine finansiranje paralelnih struktura na sjeveru Kosova.

"Ukoliko se to ostvari, otvoriće se put za sprovođenje 'Sveobuhvatnog plana za sjever', koji se priprema”, ističe list.