Bivši lider najuspješnije kosovske kompanije - IPKO, Akan Ismajli, uskoro će biti diplomatski predstavnik Kosova u Sjedinjenim američkim državama (SAD). Osim Ismajlija, u diplomatsku službu Kosova biće i još neka poznata i provjerena imena poltičke scene naše zemlje, prenosi Zëri.

"U glavnom gradu Belgije, Briselu, Kosovo će predstavljati bivši ministar Ekonomije i FInansija, Ahmet Shala, dok će upražnjeno mjesto u ALbaniji popuniti komandant Sigurnosnih snaga Kosova, Sylejman Selimi", rekli su izvori Zërija unutar Ministarstva inostranih poslova.

Prema ovim izvorima, u drugoj susjednoj zemlji, Makedoniji, kao ambasador će otići Ylber Hysa, koji je do sada bi koordinator implementacije svukupne strategije integracije sjevera Kosova.

U sklopu diplomatske "rokade" nisu ostali praznih šaka niti ljudi "bliski" Behgjetu Pacolliju, prvom zamjeniku premijera Kosova.  Amir Ahmeti, poslanik Partije pravde (Partia e Drejtësisë), koji je bio ogorčen zbog neusvajanja Zakona o ubacivanju vjerske nastave u javnim školama, i koji je prijetio izlaskom iz koalicije, "skrasiće" se kao ambasador Republike Kosova u Arabiji.

S druge strane bivšem poslaniku Alijanse Novo Kosovo, Esatu Brajshoriju, koji je ostao "bez posla" od kada više nije poslanik, pronađeno je "radno mjesto" kao ambasador Republike Kosova u Republiku Češku.

U Njemačkoj, na mjesto Vilsona Mirdite, ići će Skënder Gjakalia, dok će u Bugarskoj zemlju predstavljati Shpend Kallaba...