Pokret Samoopredjeljenje sutra će uputiti zahtjev za novu interpelancu u Parlamentu Kosova, gdje će pozvati ministricu Trgovine i Industrije, Mimozu Kusari-Lila kako bi razgovarali o pitanju reciprociteta i trgovine sa Srbijom, i na toj interpelanci će zatražiti da se glasa o povratku mjera raciprociteta protiv Srbije, prenosi Kosovapress.

Na ovu stvar su ukazali vođe ovog pokreta na konferenciji za medije koja je održana u ponedjeljak, na kojoj su objavili i listu od 25 kompanija sa Kosova koje uvoze robu iz Srbije od vremena ukidanja reciprociteta sa Srbijom. Ova lista kompanija uvoznika počinje sa Elkosom, čiji je vlasnik poslanik Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramiz Kelmendi, i koja je od ukidanja recipročnih mjera do kraja oktobra uvezla robu u vrijednosti od 4 miliona i 350 hiljada eura.


Nakon Elkosa, lista se nastavlja sa drugim komapnijama kao što su: Potera - BB, Progres, Malësia commerce, Coca-Cola, M&Sillosi, Bast-Trade, Migros Commerce, Buçaj, Aroma, Euro Coop, Agrounion, Termo X, Eng Office, Niti-Tiki Company, Llap-com, As Company, Exlusiv, Elita, Bleta, Dula, Vetoni, Meridian Corporation, Pagarusha i Gëzimi.
 
Ukupan iznos robe koji su ta poduzeća uvezla iz Srbije od sredine septembra do kraja oktobra, prema listi pokreta Samoopredjeljenje kreće se oko 20 miliona eura.
 
Svrha objave liste kompanija, prema riječima podpredsjednika pokreta Samoopredjeljenja, Shpend Ahmetija je informisanje građana o tome koje kompanije, koje profitiraju na nepravdi koje čine građanima Kosova.
 
Krivac za "snabdevenost robe iz Srbije" na tržištu Kosova , prema riječima poslanika pokreta Samoopredjeljenja, Visara Ymerija je politika, ali zajedno sa njom i vlasnici biznisa.
 
"Druga stvar koja je veoma važna je da trgovci koji su najjači biznismeni na Kosovu putem magacina na Kosovu su monopolizirali trgovinu na veliko i malo, i ukoliko su oni još i najveći uvoznici iz Srbije, kao što je slučaj s Elkos-om, oni na neki način uslovljavaju i male radnje da i one prodaju proizvode iz Srbije, jer nemaju mogućnost da nabave druge proizvode iz skladišta u kojima se opskrbljuju. Nažalost, to je slučaj sa Elkosom, koji ima najveći broj skladišta na veliko, preko kojih opskrbljuje druge trgovine na malo", rekao je Ymeri.