Šef misije EU na Kosovu Xavier de Marnhac istakao da su akti nasilja na sjeveru Kosova neprihvatljivi i da će biti istraženi i procesuirani od Misije.

Marnhac je u izvještaju pripremljenom za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN 29. novembra naveo da će Eulex na sjeveru Kosova zadržati snažno policijsko prisustvo na prelazima i nastaviti da patrolira "gdje god je to fizički moguće" i u isto vrijeme "sprovoditi istragu vezanu za paljenje prelaza 1 i nasilne incidente koji su se dogodili".

Izvještaj obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra 2011, a dat je u Aneksu I izvještaja generalnog sekretara Un Ban Ki-moona.

"Eulex će nastaviti da sprovodi svoj mandat nadgledanja, mentorstva i savjetovanja kosovskih institucija u ozbiljnim događajima vezanim za bezbjednost, uključujući povremena izbijanja nasilja na sjeveru Kosova, naseljenom pretežno Srbima", navodi se u dokumentu.

U izvještaju se konstatuje da su "recipročne mjere" Prištine protiv Beograda i BiH sprovedene krajem jula "dovele do niza ozbiljnih bezbjednosnih incidenata zbog kojih je Misija zabrinuta i zbog kojih je morala da rasporedi dodatne policijske jedinice na sjeveru, nastavljajući da se zalaže za rješavanje neslaganja kroz postojeći proces dijaloga".

Poslije sporazuma koje su postigli Beograd i Priština Eulex je, podsjeća se u izvještaju, bio uključen u primjenu plana o carinskim pečatima.

"Taj proces je doveo do novih bezbjednosnih izazova u formi barikada, protesta i slučajeva nasilja na sjeveru", ukazuje De Marhnac i dodaje da, premda pažnja Misije ostaje usredsređena na sjever Kosova, ona nastavlja sa širim aktivnostima u cilju podrške konsolidaciji reforme institucija vladvine prava na Kosovu i sprovođenju važnih istraga i suđenju osobama umješanim u ratne zločine, korupciju i organizovani kriminal.

U dokumentu se navodi kao primjer tzv. suđenje u slučaju Sabita Gecija, gdje su optuženi proglašeni krivima za ratne zločine na osnovu dokaza o ubistvima i nehumanom ponašanju prema zatvorenicima u kampu Oslobodilačke vojske Kosova u Albaniji tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine i dobili su od šest do 15 godina zatvora.

Eulex je nastavio da sprovodi istragu o bivšem kosovskom ministru saobraćaja i telekomunikacija Fatmiru Limaju i devetorici drugih bivših pripadnika OVK za koje se vjeruje da su počinili ratne zločine na Kosovu 1999. godine u improvizovanom zatvoru, u kome su zatvorenici bili podvrgnuti nehumanim uslovima, torturi i premlaćivanjima, koja su u pojedinim slučajevima dovela do smrti.

U izvještaju je navedeno da je 29. avgusta Eulex imenovao Clinta Williamsona iz SAD za glavnog tužioca Specijalnih snaga za istragu navoda o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Eulex je, kako je navedeno, nastavio i rad na identifikaciji i procesuiranju velikih slučajeva korupcije u saradnji sa kosovskim vlastima i sredinom jula je potvrđena presuda Nexhatu Daciju, bivšem predsjedniku kosovskog parlamenta, koji se žalio Prištinskom sudu.

Istraga o optužbama za korupciju nastavljena je i u slučaju Fatmira Limaja, koji je ispitan u dva navrata, dok licima u takozvanom slučaju Medicus prete optužbe vezane za trgovinu ljudskim organima, organizovani kriminal i nezakonitu ljekarsku djelatnost.