Iranski šef diplomatije nazvao lažnim još neobjavljeni izvještaj agencije UN o nuklearnom programu Teherana.

Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu, koji treba da bude objavljen narednih dana, zasniva se na falsifikovanim podacima, izjavio je šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi.

 Očekuje se da će u izvještaju agencije UN, koji treba da bude objelodanjen u utorak ili srijedu i koji bi mogao da bude okidač za napad Izraela na Iran, biti navedeno da je Teheran sačinio nacrte za proizvodnju nuklearnih bojevih glava i da sada razvija rakete nosače. Pretpostavlja se da će IAEA obezbjediti navodne dokaze da se proizvodnja osiromašenog uranijuma izmješta pod zemlju. IAEA će objelodaniti i da je Iran navodno do sada proizveo više od 70 kilograma 20-procentnog osiromašenog uranijuma. Naučnici kažu da se 20-procentni osiromašeni uranijum može preraditi u 90-procentni, potreban za oružje, bez ikakvih promjena u liniji proizvodnje.

"Vjerujem da tim dokumentima nedostaje autentičnost. Ali ako insistiraju na tome, neka ga objave. Bolje je suočiti se sa opasnošću nego stalno očekivati opasnost. Više puta smo ponovili da su ti dokumenti neosnovani. Na primjer, novac može da se falsifikuje, ali je i dalje falsifikovani novac. Takvi su i ti dokumenti", rekao je Salehi.

Inače, američki predsjednik Barak Obama već je svojim saveznicima nagovjestio da bi napad na Iran mogao da počne u septembru ili oktobru 2012. godine.
 
Francuska neodlučna


Francuski ministar spoljnih poslova Alain Juppé izjavio je da bi vojni napad na Iran potpuno destabilizovao region i najavio da će Francuska umjesto toga pooštriti sankcije Teheranu. Ta izjava je u suprotnosti sa izjavom predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je kritikovao opsesivnu želju Irana da razvije nuklearno oružje, rekavši da Francuska neće stajati skrštenih ruku ukoliko Izrael bude ugrožen.
 
Šta će otkriti IAEA

- da Iran pravi nuklearno oružje u vojnoj bazi Parčin, 30 kilometara od Teherana
- da je Iran sačinio nacrte za proizvodnju nuklearnih bojevih glava i da sada razvija rakete nosače
- da je Iran već izveo nuklearne probe i kompjuterske simulacije eksplozija
- da se proizvodnja osiromašenog uranijuma izmješta iz Natanza u Fordau, centralu pod zemljom
- da je Iran dosad proizveo više od 70 kilograma 20-procentnog osiromašenog uranijuma
- da se 20-procentni osiromašeni uranijum može preraditi u 90-procentni, potreban za oružje, bez ikakvih promena u liniji proizvodnje