Šef Međunarodne civilne kancelarije (ICO) na Kosovu Piter Feith izjavio je da se nada da će problem barikada na sjeveru Kosova biti riješen mirnim putem i ocjenio "poželjnim" da se situacija na tom području "vrati u normalu što je više moguće".

"Ljudi sa sjevera ne treba da budu kriminalizovani, niti smatrani za dio nekakve kriminalne scene", naglasio je Feith i precizirao da su "90 odsto, možda i više od toga, građani koji poštuju zakon".

"Oni žele da se sve ovo razriješi, da se kreću slobodno i da budu dio evropske budućnosti", rekao je Feith, ali je ukazao i na veze "srpskih i albanskih kriminalnih organizacija, što je potrebno eliminisati".

On je zato, kao važnu dimenziju situacije na sjeveru Kosova, označio "red, zakon, vraćanje slobode kretanja i jačanje vladavine prava, što je u odgovornosti KFOR-a i EULEX-a".

Ali, mora i da postoji komunikacija između sjevera i zajednice kosovskih Albanaca jer se, kako je napomenuo Feith, "svi u međunarodnoj zajednici slažemo da sjever treba da ostane unutar Kosova".

Sjever Kosova neće završiti kao zamrznuti konflikt

Upitan o rješenjima za sjever, da li bi to mogla da bude široka autonomija tog područja ili federalizacija Kosova, on je odgovorio da "postoje tri osnovna principa koja nas vode ka rješenju: nema podjele, nema nasilja i nema zamrznutog konflikta".

"Mi, kao Evropska unija, ne možemo tolerisati da sjever Kosova završi kao zamrznuti konflikt, pa da tamošnji građani nemaju nikakvu perspektivu za bolju budućnost", naglasio je Feith.

Povodom problema graničnih prelaza na sjeveru, on je rekao da je Kosovo "za EU jedna, cjelovita, jedinstvena carinska oblast".

"Zaključeni su sporazumi u tehničkom dijalogu, u kojem posreduje EU", rekao je Feith i podsjetio da su sporazum o kosovskom carinskom pečatu obje strane priznale kao zvanični dokument.

"Mislim da za primjenu ovog sporazuma treba da bude jasno da je bitno da na graničnim prelazima budu prisutni kosovski carinici", naglasio je šef Međunarodne civilne kancelarije.

On "razumije" da "ovde postoji problem sa statusom i da Srbija ne priznaje carinski prelaz kao takav, već ga vidi kao administrativnu liniju", ali smatra da to nije realnost sa tačke gledišta Kosova.

"Mi radimo na temelju stava da je za to potrebno da se postigne aranžman kojim će se spriječiti šverc i kojim se prihvata realnost na terenu", napomenuo je Feith.

Upitan o dijalogu Prištine i Beograda, on je odgovorio da "može samo da se nada" da će dijalog biti "što značajniji i što sadržajniji" i ocjenio da postoji određeni pritisak na obje strane da bude nastavljen što prije.

Paralelne strukture na Kosovu moraju biti ukinute

On je podsjetio na izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel o potrebi da se demontiraju paralelne strukture i ocjenio da je "možda tu potrebno više" uraditi.

Napominjući da je važno da Srbija razmišlja o dugoročnim rješenjima za sjever, Feith je rekao da u zdravstvu i školstvu paralelne institucije neće morati u potpunosti da se ukinu, "ali će morati da budu transparentne i odgovorne, što je veoma bitno, jer je to zahtjev EU".

On je ponovio da međunarodna zajednica neće prihvatiti nikakve promjene granica i ocjenio da je situacija na Balkanu geografski stabilizovana.

"To je nešto što se neće mijenjati i mislim da ne bi bilo produktivno da se i dalje misli da to može da se pokušava. Time bismo samo gubili vrijeme", zaključio je Feith.