Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja bezbjednosne situacije na sjeveru Kosovu.

"Razvoj događaja na severu Kosova u periodu izvještavanja snažno ukazuje na to da osnovna, nerješena pitanja predstavljaju opasnost za mir i stabilnost regiona. Zabrinut sam ne samo zbog pogoršanja bezbjednosne situacije na terenu zbog nedavnih dešavanja, već i zbog pogoršanja međuetničkih odnosa širom Kosova, polarizacije političkih pozicija i širenja jaza između zajednica sjeverno i južno od rijeke Ibar", naveo je generalni sekretar svjetske organizacije.

Ban je upozorio da će, "sve dok se pitanja kao što su situacija na Kapiji 1 i 31 ne rješe, a pitanja vladavine prava mješaju sa pozicijama u pogledu statusa, međunarodna zajednica i ljudi na terenu i dalje biti suočeni sa opasnošću od eskalacije tenzija i izbijanja nasilja, zbog koje su sve strane taoci neizvesne budućnosti".

Ban je, pored toga, pozvao Prištinu i Beograd da pokažu uzdržanost i strpljenje i nastave da se zalažu za rješenje situacije putem dijaloga.

On je, takođe, izrazio nadu da će članice Savjeta bezbjednosti poslati jasnu poruku Prištini i Beogradu da preuzmu odgovornost u cilju smanjivanja tenzija i spriječavanja ponovnog izbijanja nasilja na sjeveru Kosova.

SB UN će najnoviji izveštaj o situaciji na Kosovu razmatrati na sjednici, koja bi trebalo da bude održana 29. novembra.

Izvještaj za dati period je najpre generalnom sekretaru svjetske organizacije podnio šef misije EULEX Xavije Bout de Marnhac.