Vuk Drašković je gostujući na televiziji B92 ponovio da Kosovo više nije srpsko i da je rezolucija 1244 kamen oko vrata Srbije jer je u njoj zakovana nezavisnost Kosova.

Drašković se u emisiji Utisak nedjelje zalagao za izmjenjeni Ahitsarijev plan i tvrdio da bi nastavak vladine politike prema Kosovu ugrozio evrointegracije.

”Rezolucijom 1244 označeni smo krivim za humanitarnu katastofu na Kosovu, i pristali smo da sve što nosi znak Srbije se povuče sa Kosova”, rekao je Vuk Drašković.

"Još jedna laž je povratak vojske. To je laž. Kumanovskim sporazumom se dopušta mogućnost da se vrati nekoliko stotina vojnika, ali uz odobrenje komandanta Kfora , dakle nikad".

Drašković je zatražio da država promijeni svoju politiku prema Kosovu i prizna realnost, jer je aktuelna politika, prema njegovom mišljenju, pogubna za budućnost zemlje.

"Naopaka politika prema Kosovu prouzrokovala dramatično teško stanje naše nacije i koštala je državu u proteklih 10 godine više od šest milijardi evra", rekao je Drašković.

On je, ukazujući da je status Kosova određen poslije 2007, time što je Priština dobila nagledanu nezavisnost, ocijenio da bi trebalo prihvatiti nestatusni dio plana Martija Ahtisarija i dopuniti ga pregovorima.

Drašković je rekao da ne može da se zagovara ni podjela Kosova, jer bi to izazvalo "domino efekat" uz rizik raspadanja BiH i podjele Makedonije.