Čak i kad im gori pod petama i kad panično raspravljaju o tome kako riješiti finansijsku krizu i spasiti eurozonu, najmoćniji svjetski dužnosnici to rade u velikom stilu. Da se u tim uslovima bolje razmišlja ponovno su dokazali prije nekoliko dana u Cannesu, na summitu G20.

Na noćenja najmoćnijih svjetskih dužnosnika tokom dvodnevnog summita potrošeno je više od basnoslovnih milion eura. Najbolji san imao je domaćin summita, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji se smjestio u hotelu Majestic, u apartmanu u kojem noćenje košta nevjerojatnih 37 hiljada eura.
 
Nešto jeftiniji smještaj imali su njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, čiji je smještaj po noći stajao između 11 i 34 hiljada eura.



Američki predsjednik Barack Obama prespavao je u luksuznom apartmanu u hotelu Carlton (cijena sobe 34 hiljade eura, čaša vina 11 eura, sendvič 18 eura), a ništa skromniji nisu bili ni saudijski kralj Abdullah i italijanski premijer Silvio Berlusconi. Cijena njihovih soba iznosila je 'pravu sitnicu' - 29 hiljada eura, piše hrvatski portal Jutarnji list.
 
Spomenute troškove noćenja, kao i hrane i pića, za najmoćnije svjetske državnike pokrit će Francuska, koju je summit na kraju koštao više od milijarde eura. Primjerice, samo troškovi vozila i opreme popeli su se na 58 miliona eura, a sličan je iznos potrošen na vazdušne snage i vojsku, dakle sigurnost.