Libijskim vlastima će, prema riječima privremenog premijera ove zemlje Abdurahima el Keiba, biti potrebni mjeseci da bi razoružale sve pobunjenike koji su učestvovali u pobuni protiv Moamera el Gadafija.

Poslije više od dvije nedjelje od ubistva bivšeg libijskog vođe i proglašenja oslobođenja, ovom zemljom širi se novi talas nasilja pošto je "vendeta" glavna riječ među plemenima, a o krvnim osvetama pričaju i Gadafijevi saplemenici i borci iz Misrate, grada koji su opsijedale pukovnikove snage.
 
"Zar ćete zaboraviti ako vam je neko bez razloga ubio sina? Ne, nećete zaboraviti. Ljudi ovdje nikada ne zaboravljaju. Biće krvnih osveta", kaže Hadž abu Muhamed, član Gadafijevog plemena Gadafa.

Izlaganje Gadafijevog tijela u Misrati tokom četiri dana razbjesnelo je članove njegovog plemena, kao i odluka novih vlasti da ga sahrane na tajnoj lokaciji u pustinji nakon odbijanja zahteva Gadafijevih saplemenika da preuzmu i ukopaju tijelo. Mnogi Libijci plaše se građanskog rata koji bi mogao da izbije između plemena ukoliko Nacionalni prelazni savjet ne smiri netrpeljivosti koje su stvorene sukobima započetim u februaru ove godine, navodi Blic.

"Ukoliko ne osiguraju pomirenje između plemena, nastaće krvoproliće", tvrdi Abdulah, mladi pripadnik plemena Gadafa.

Privremeni premijer Keib kaže da nove vlasti garantuju izgradnju nacije koja poštuje ljudska prava.

"Ali, treba nam vrijeme", navodi Keib, čiji je mandat ograničen na osam mjeseci, period u kojem se on nada da će svi pobunjenici položiti oružje i vratiti se svojim profesijama.
 
Kako će Nacionalni prelazni savjet to ostvariti, nije baš jasno, pošto ovo tijelo tek priprema prelazne zakone koji bi trebalo da zauzdaju osvetu nad pristalicama bivšeg Gadafijevog režima. Mustafa Abdul Džalil, šef ovog saveta, izjavio je da je prelaznim vlastima neophodno da što prije dođu u posjed Gadafijevih milijardi eura koje su zamrznute u inostranstvu, kako bi krenuli u program razoružavanja bivših boraca. Tokom sukoba u Libiji mnoga skladišta oružja su opljačkana, a dio naoružanja završio je izgleda i kod palestinskog islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze.

U međuvremenu, u Gadafijevom rodnom gradu Sirtu nastavljeno je prebrojavanje žrtava, a Međunarodni komitet Crvenog krsta objavio je da je u protekle dvije nedjelje pronađeno više od 400 leševa.