Centralna izborna komisija (CIK) je predložila Parlamentarnoj komisiji za izmjenu Zakona o izborima da na narednim parlamentarnim izborima budu zatvorene liste. Ovu vijest je potvrdila predsjednica CIK-a, Valdete Daka.

"Zvanični stav CIK-a je da Kosovo ima zatvorene izborne liste. Razmišljali smo da pojednostavljenje izbornog sistema, koje proizilazi i preporuka Izvještaja o Progresu, i zatvaranje lista, bilo bi za CIK mnogo lakše prilikom upravljanja procesa prebrojavanja glasova i objavljivanja rezultata izbora u što kraćem vremenu. Ovaj stav CIK-a je iz razloga sagledavanja izbora ranijih godina", rekla je Daka u intervjuu za Epoka e Re.

Takođe, ona je naglasila da je CIk preložio da Republika Kosova ima više izbornih zona.

“CIK je predložio da imamo više izbornih zona, iz razloga da u Skupštini Kosova imamo podjednako predstavljanje poslanika iz svih regija".

Što se tiče funkcionisanja i sastava CIK-a, Daka je rekla da su oni predložili Parlamentarnoj Komisiji za izmjenu Zakona o izborima  da sastav CIK ostane isti, bez obzira na preporuke o promjenama predstavnika političkih partija, koji su predstavljeni u Radnoj grupi za izborne reforme.

Daka je takođe zatražila eliminaciju glasova sa uslovom, "zbog manipulacije i kašnjenja objavljivanja rezultata", i da sunarodnici nemaju prava da glasaju iz daljine, ali ukoliko su prisutni na Kosovu inda da mogu glasati.