Predstavnici Srba sa sjevera Kosova treba da prihvate kontakte sa vlastima u Prištini, da bi sarađivali na praktičnim pitanjima u vezi sa ljudskim pravima i vladavinom zakona, ocjenio je izvjestilac komiteta za politička pitanja Savjeta Evrope Björn von Sydow.

Sydow, koji je posljednja tri dana boravio na Kosovu, rekao je da je u sjevernom dijelu Kosova razgovarao sa takozvanim predsjednicima četiri opštine i nevladinim organizacijama i da je jedini zaključak koji se nameće da je potrebno da obje strane, i vlasti u Prištini i građani na sjeveru Kosova, pruže ruku jedni drugima.

"Predsjednici opština sa sjevera treba da prihvate kontakte sa vlastima u Prištini da bi sarađivali na praktičnim pitanjima. Bilo bi veoma mudro kada bi to uradili", rekao je Björn von Sydow za beogradske "Večernje novosti" i dodao da je trenutno najvažnija stvar i da kosovski Srbi sa sjevera imaju kontakte sa kosovskim Srbima sa juga.

Na pitanje šta je rješenje za aktuelnu situaciju na Kosovu, Sydow je naglasio da nije na njemu da to iznosi i da je njegova namjera da podrži podizanje standarda za sve stanovnike Kosova.

"Moj mandat nije da rješavam pitanje statusa", istakao je Sydow.