Bošnjačka kulturna zajednica sa sjedištem u Novom Pazaru, koju predvodi Jahja Ferhatović, najavila je da će na Kosovu uskoro formirati svoju podružnicu na Kosovu.

Sinoć je Rožajama održan konsultativni sastanak sa bošnjačkim predstavnicima civilnog društva gdje je Bošnjačka kulturna zajednica, oformila i Incijativni odbor za osnivanje BKZ na Kosovu, koji će zajedno sa istim organizacijama iz Crne Gore i Makedonije raditi na opštim nacionalnim projektima.

Inicijativni odbor će, na osnovu prijedloga člana BKZ-a Muamera Zukorlića, predvoditi prof. dr. Mehmed Meta, i ima 15 članova iz svih dijelova Kosova u kojima žive Bošnjaci, iz Prizrena, Peći, Vitomirice, Prištine, Mitrovice, Dragaša, Župe, Podgore. 

Odbor je, prema saopštenju BKZ-a, dobio i zadatak da u najkraćem roku pripremi osnivačku skupštinu BKZ Kosova i odradi sve pripreme za registraciju.Ova organizacija, kako se čulo na skupu, ima za cilj borbu za očuvanje i afirmaciju nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta Bošnjaka u regionu.

Inače, Bošnjačka kulturna zajednica, čije je sjedište u Novom Pazaru ima 35 članova i na prošlogodišnjim izborima za nacionalna vijeća u Srbiji, na kojoj su iz bošnjačke zajednice učestvovale tri liste.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), čiji je nosilac bio glavni muftija Muamer Zukorlić, osvojila je 17 vijećničkih mandata, Bošnjačka lista Esada Džučevića 13 i Bošnjački preporod, blizak Rasimu Ljajiću, pet mandata.