Izrael se ubrzano sprema za napad na Iran, što bi moglo da dovede i do potpune katastrofe, i to već ove zime ili na lijeto sljedeće godine.

Izrael se ozbiljno sprema da napadne Iran, pod izgovorom da Teheran pravi nuklearno oružje, o čemu bi dokaze Međunarodna agencija za atomsku energiju trebalo da prezentuje svijetu sljedeće nedjelje. Rat, koji bi mogao da se pretvori u najveći ikada, uz upotrebu nuklearnog oružja, prema ocjenama stručnjaka, mogao bi da počne već ove zime, ili na ljeto sljedeće godine.

Vježba civilne odbrane

Da se dan početka rata između dvije države približava, govori i podatak da je u centralnom dijelu Izraela juče održana vojna vežba, simulacija raketnog napada na civilnu infrastrukturu. U sklopu vježbe začule su se sirene u 10 sati i pet minuta po lokalnom vremenu u trajanju od 90 sekundi i otvoreni su centri za evakuaciju i prijem građana u gradu Holonu, kao i centri za deljenje gas-maski.

Jevrejska država je prije dva dana uspješno lansirala balističku raketu dugog dometa „Džeriko-3“, koja može da pogodi metu na čak 2.500 kilometara, a sposobna je da nosi nuklearnu bojevu glavu od 1.000 kilograma. Iranske mete nalaze se između 950 i 1.400 kilometara od izraelske granice.

Testirali raketu

Takođe, prošle nedjelje Izrael je iz baze NATO na Sardiniji simulirao napad na veliku daljinu. U sklopu toga izvedena je i vežba punjenja aviona u vazduhu.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netaniahu pokušava da ubjedi ministre u svojoj vladi da odobre napad na Iran.

S druge strane, šef iranske vojske zapretio je oštrom odmazdom u slučaju izraelskog napada.

Podrška naroda

Prema najnovijim anketama, čak 41 odsto Izraelaca podržalo bi napad na Iran iako bi on mogao da izazove smrtonosne iranske protivudare i haos u regionu. Izraelski list Harec konstatovao je da su Izraelci podjeljeni u odnosu na to pitanje, međutim, agencije prenose da činjenica da četiri od 10 Izraelaca podržava takav napad jeste iznenađujuća, imajući u vidu posljedice napada na žitelje Izraela.

Neprijatelj broj jedan

Izrael Islamsku Republiku Iran smatra najvećom prijetnjom po svoju egzistenciju, jer je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad pozvao na uništenje jevrejske države. Osim toga, Iran je optužen da podržava palestinske i libanske ekstremističke organizacije. Izrael je godinama apelovao na svijet da se uvedu ekonomske sankcije Iranu da bi se Teheran naterao da odmah odustane od razvoja nuklearnog programa.