Vojni analitičar iz Prištine Ramadan Çehaja kaže da bi KFOR vrlo ozbiljno trebalo da razmisli o proširenju zone bezbjednosti na granici Kosova i Srbije.

Çehaja je naveo da po Kumanovskom sporazumu komandant KFOR-a ima pravo da odlučuje o proširenju bezbjednosne zone na granici Kosova i Srbije kako bi se onemogućile aktivnosti civila, ali i vojnih i policijskih snaga koje bi mogle uticati na bezbjednost.

Zona bezbjednosti se prvobitno prostirala na površini od šest kilometara u unutrašnjosti Srbije. Odlukom jednog od prethodnih komandanata KFOR-a ta zona je ukinuta.

Povod komandantu Erhardu Drewesu, za proširenje zone bezbjednosti mogu biti aktivnosti civila na prelazu Branjak, na dijelu teritorije Srbije koji postavljaju barikade i onemogućavaju slobodu kretanja iz Srbije prema Kosovu, kazao je analitičar.

Çehaja je kritikovao ponašanje KFOR-a koji, prema njegovoj ocjeni, mlako reaguje i ne spriječava postavljanje novih i betoniranje starih barikada na putevima ka prelazima Jarinje i Brnjak.

Analitičar je ocjenio i da iza svih aktivnosti građana Kosova na sjeveru stoji zvanični Beograd, koji, kako kaže, nema namjeru da prestane da se meša u unutrašnje poslove Kosova.

Çehaja smatra da KFOR treba odlučnije da reaguje i da ne dozvoljava postavljanje novih barikada, pogotovo kada NATO nema razumijevanje za takvo ponašanje dijela Srba na sjeveru Kosova.

Prema Kumanovskom sporazumu komandant KFOR-a je ovlašćen da kada procjeni da je to neophodno proširi ili smanji zonu bezbjednosti na granici između Kosova i Srbije.