U vrijeme kada Kosovo ide u pravcu početka razgovora o liberalizaciji viza sa zemljama Evropske unije, podaci koje daju Ujedinjene nacije pokazuju alarmantan broj zahtjeva koje predaju Kosovari radi političkog azila u zemljama zapadne Evrope.

Kosovo je na trećem mjestu u svijetu po svojim zahtjevima za politički azil, odmah poslije Afganistana i Kine, dok su nakon Kosova kao četvrti i peti Irak i Iran. U 44 industrijalizirane zemlje, od ovih pet zemalja podnijeto je 55.000 zahtjeva za azil, dok je zemlja gdje je predat najveći broj političkih azila SAD, zatim Francuska, Njemačka, Švedska i Velika Britanija, prenosi RTK.

Samo u prvoj polovici 2011. godine navodi se da je sa Kosova i iz Srbije bilo 10,300 zahtjeva za azil. Zbog neznanja Ujedinjenih nacija, Kosovo se ne tretira kao nezavisna država i ono se nalazi u okviru zahtjeva koji dolaze iz Srbija (Rezolucija 1244), ali ovdje je objašnjeno da su četiri od pet zahtjeva za azil u prvih šest mjeseci bili od Kosovara.

U Francuskoj, primjerice, najveći broj tražitelja azila u prvih šest mjeseci ove godine je zabilježen sa Kosova, oko 2,300. Četvrtina svih tražitelja azila u Njemačkoj a jedna trećina u Švedskoj bili su sa Kosova. Udio tih tražitelja azila koji dolaze sa Kosova je najviše u Francuskoj, oko 87 posto, u Belgiji, 57 posto, u Njemačkoj 28 posto, a 37 posto u Švedskoj, stoji u podacima koje je dala Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija.