Povodom “saopštenja” Emilije Redžepi u vezi planiranog izdvajanja budžetskih sredstava za asfaltiranje puta do Pouska i Jablanice u 2012. godini Demokratska stranka Bošnjaka je medijima uputila demanti u kome stoji:

“Saopštenje” koje je prije dan-dva objavljeno u nekim medijima na bosanskom jeziku na Kosovu od strane predsjednice NDS Emilije Redžepi, je zlonamjerno, tendenciozno i neistinito.

Ova osoba i ovom prilikom nastavlja svoju naviku koju praktikuje još od svog pojavljivanja na političkoj sceni, da se redovno “kiti tuđim perjem”, odnosno da sebi pripisuje rad i zasluge drugih bošnjačkih predstavnika u institucijama sistema Kosova, posebno oko izdvajanja budžetskih stavki sa opštinskog i državnog nivoa koje su namijenjene za finasiranje infrastrukturnih i ostalih projekata u bošnjačkim sredinama.

Međutim u posljednjem slučaju u vezi prihvatanja projekta asfaltiranje puta za Pousko i Jablanicu, kod Prizrena, spustila se i ispod svog nivoa u javnoj komunikaciji i zloupotrebama javnog mnjenja, koje je učinila preko nekih medija i direktno preko nekoliko svojih zlonamjernih ili naivnih saradnika na terenu.

Ovo njeno “saopštenje” u vezi projekta puta za Pousko i Jablanicu, neviđeno je licemerstvo na javnoj sceni Kosova, pa nas neće iznenaditi ako se Emilija Redžepi narednih dana bude oglasila “saopštenjem” oko njene eksluzivne zasluge za otvaranje prvih 38 kilometara auto-puta Vrbnica - Merdare.

Njene neistine su evidentne u vezi odobrene stavke budžeta Republike Kosova za 2012. godinu u kojima se, između ostalih projekata za bošnjačke sredine, predviđa i finasiranje obimnog projekta asfaltiranja puta za naselja Pousko i Jablanica.

S druge strane, građanima Pouska i Jablanice već je poznata ova neistina, međutim ova predstavnica u Parlamentu Kosova pokušava da svojim napadnim nastupom u javnosti, unošenjem dezinformacija i nemira među našim Bošnjacima, kao i na široj sceni, izazove eventualni kontra-efekat i negativan ishod ove planirane investicije.

Trebalo bi da svi znaju da su poslanici “Vakata” Rasim Demiri i Duda Balje, uz podršku i ostalih predstavnika Koalicije, uložili veliki trud i obavili sve neophodne kontakte i razgovore, uz podnošenje zahtjeva i prateće dokumentacije za odobrenje ove donacije od strane Vlade Kosova!

Zna se isto tako da je koalicija “Vakat” godinama unazad imala zahtjeve za asfaltiranje ovog putnog pravca, i da je ovo čvrsto obećala mještanima Pouska i Jablanice na minulim parlamentarnim izborima!

A da su predstavnici Koalicije "Vakat" sve sami odradili, iznosimo samo nekoliko nepobitnih činjenica:

- Na osnovu dogovora sa ministrom finansija Bedri Hamzom, načelno je dogovoreno izdvajanje srestava od 400 000 eura, krajem marta mjeseca ove godine za ovaj projekat.

- Obavljen je razgovor sa ministrom za infrastrukturu Fehmi Mujotom, početkom maja mjeseca, kojom prilikom mu je prezentiran i idejni projekat putnog pravca.

- Na osnovu dogovora sa ministrom Mujotom, obavljen je razgovor sa lokalnom samoupravom u Prizrenu, gdje je postignut dogovor o izdvajanju opštine 20 hiljada eura, od kojih je jedan dio predviđen za pripremu izvođačkog projekta.

- U mjesecu junu, ponovo je obavljen razgovor s ministrom Mujotom, da bi se došlo do nacrta finalizacije zahtjeva i prezentiran urađeni projekat, što je bilo nastavljeno i u kontaktu s njim u mjesecu septembru.

- Obavljen je i finalni razgovor s ministrom finansija Bedri Hamzom o izdvajanju 600.000 eura za narednu budžetsku godinu, od ukupno traženih 1.250 000, kolika je predračunska vrijednost cjelokupnog projekta izrade i asfaltiranja putnog pravca do Pouska i Jablanice!
 
- U oktobru mjesecu, tačnije 25.10. ove godine, predat je projekat osobno od strane poslanika Rasima Demirija i poslanice Dude Balje u Ministarstvu infrastrukture, direktoru za budžet Besniku Hajdariju.

Projekat je u spomenutom iznosu usvojen i predviđen kao stavka budžeta za 2012. godinu, ispred Vlade Republike Kosova, kojoj se ovim putem zahvaljujemo, a zasebnu zahvalnost izražavamo ministrima Fehmiju Mujoti i Bedri Hamzi.

Također se zahvaljujemo na strpljenu i podršci mještanima Pouska i Jablanice, lokalnoj samoupravi grada Prizrena i našim koalicionim partnerima iz većinske zajednice, kao i podršci parlamentarne Grupe 6+.

Naravno, nećemo biti uskogrudi pa ćemo se, po završetku radova ako Bog da, složiti da učestvuje na svečanom otvaranju ovog putnog pravca i Emilija Redžepi, pod uslovom da sebi ne pravi mjesto pored zvanica nasilnim fizičkim guranjem, kao što je to nedavno uradila na otvaranju putnog pravca za naselja Lokvica i Stružje u Župi, za koji je bila zaslužna koliko je zaslužna i za topljenje lanjskog snijega", stoji u saopštenju Demokratske stranke Bošnjaka koje potpisuje njen predsjednik Rasim Demiri.

{gallery}galerije/projekat{/gallery}