Sadašnji spor kosovskih Srba i Albanaca čini se da je ublažio otpor Evrope i SAD prema ideji redefinisanja granica na Balkanu, piše Wall street Journal.

List navodi da redefinisanje granica međunarodna zajednica nije bila voljna da razmotri iz straha od novih etničkih sukoba i krvoprolića.

List ocjenjuje da prekrajanje granica može izgledati opasno, ali i da je održavanje statusa quo na Kosovu podjednako teško i najverovatnije je da će Priština i Beograd morati da pronađu nova rješenja.

List ocjenjuje da bi se novim rješenjem mogla izbjeći dalje pogoršavanje situacije, poslije nasilja koje je izbilo ovog ljeta na sjeveru Kosova.

Dok se koncept federacije možda ne sviđa ni Prištini ni Beogradu i mogao bi izgledati teško ostvariv, federalna država pod budnim okom Evropske unije, primorala bi obje strane da odustanu od ekstremnih pozicija i da nastave da traže kreativne kompromise, piše američki list.

Prema navodima lista, bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek, među prvim zapadnim zvaničnicima koji je pomenuo koncept promjene granica, ocjenio je nedavno da bi podjela Kosova moglo biti održivo rješenje.

Republikanski kongresmen Dana Rohrabacher predlaže razmjenu teritorija i stanovništva između Albanaca i Srba, zasnivajući svoj stav na pravu obje etničke grupe na samoopredjeljenje.

Dok takve ideje mogu da ukažu na moguću promjenu međunarodne politike, ponovno iscrtavanje kosovske granice, kako navodi list, dovodi i do opasnosti od otvaranja balkanske "Pandorine kutije”.

Upravo iz tog razloga, kako ocjenjuje Wall street Journal, premijer Kosova Hashim Thaçi je rekao da neće biti ni promjene granice niti razmjene zemlje, a odbacio je i ideju o davanju Srbima specijalnog statusa ili autonomije.

Američki list podsjeća na nedavnu izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je pomenuo ideju o federaciji.