Britanski ministar za evropska pitanja David Lidington izjavio je da rješavanje pitanje sjevera Kosova ne može da se odlaže zauvijek.

On je rekao da je napredak u dijalogu Prištine i Beograda veoma značajan za nastavak evropskih integracija Srbije.

"Nastavak dijaloga i njegov dalji napredak su apsolutni prioriteti", rekao je Lidington za beogradske medije i dodao da dijalog treba da bude nastavljen što prije.

"Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo bude u poziciji da s entuzijazmom podrži Srbiju da dobije status kandidata za članstvo u EU, a to zavisi od toga kako će Srbija odgovoriti na mišljenje Evropske komisije", rekao je sinoć Lidington.

Upitan ima li riječi o potrebi priznavanja nezavisnosti Kosova na putu Srbije u EU, britanski ministar je odgovorio da "mišljenje EK jasno stavlja do znanja da je pitanje odnosa sa susjedima apsolutno neophodan dio".

"Ne očekujem da predsjednik ili bilo koja vlada u Beogradu počne da šalje ambasadore u Prištinu sutra ili prekosutra, a ni sljedeće godine, ali mislim da uspostavljanje dobrih odnosa sa svim susjedima nije nešto što se traži samo od Srbije već od bilo koje zemlje koja želi da postane član EU", rekao je on.

Britanski ministar je dodao da je Evropska komisija pozvala Beograd da se "ozbiljno anagažuje na dijalogu sa Prištinom" i da "primjeni jedan broj dogovora postignutih tokom dosadašnjih (rundi) dijaloga i to uradi hitno, prije decembra".

Prema njegovim riječima, njegove kolege i on takođe stalno govore kosovskom rukovodstvu da treba da pronađe način da se približi Srbima koji žive na sjeveru Kosova.

Lidington je rekao da ne misli da je pitanje sjevera Kosova "nešto što jednostavno može da se odlaže zauvijek", dodavši da je važno da ljudi u toj oblasti shvate da će imati koristi od evropskih integracija.

Treba na pravi način razvijati dijalog, jer ima toliko pitanja poput telekomunikacija, snabdjevanje strujom čije bi rješavanje donijelo korist svakodnevnom životu građana "koji žive u Mitrovici i okolini", rekao je Lidington.

Obje strane moraju da se pokrenu i u svačijem interesu je, "bilo da su Srbi, Albanci ili pripadnici neke druge manjine da dođe do napretka, jer sada imamo napet politički status quo, visoku stopu nezapošljenosti, niske plate, osećaj siromaštva...", ocjenio je Lidington.