Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je da kosovske institucije neće jednostrano djelovati na sjeveru Kosova i da očekuje da će većina barikada biti uklonjena do zime.

Rexhepi je u intervjuu za "Glas Amerike" rekao da se kosovske institucije neće direktno mješati u probleme na sjeveru Kosova, jer je to, kako je kazao, sad stvar KFOR-a. On je izrazio očekivanje i da će osumnjičeni za ubistvo policajca Envera Zymberija 25. jula, protiv kojih je Interpol raspisao potjernice, biti uhapšeni i isporučeni Kosovu.

Rexhepi je rekao da je zbog barikada teže utvrditi gdje se tačno nalaze osumnjičeni za ubistvo, ali je, poslije raspisivanja potjernice, obaveza Srbije i Crne Gore da ih uhapse i isporuče Kosovu.

KFOR, prema njegovim riječima, ima snage da za dan-dva ukloni sve barikade na sjeveru Kosova, ali oni hoće da to učine onako postepeno. Rexhepi smatra da će većina barikada biti uklonjena prije zime. Prema njegovim riječima, barikade imaju veze s interesima raznih kriminalnih grupa, krijumčara nafte, ali i lokalnih političara od kojih su neki, po njegovim riječima, radikalni i povezani sa pojedinim opozicionim partijama.

On je kazao da je sloboda kretanja međunarodni standard i da treba da važi i za KFOR, EULEX, institucije Kosova i za sve građane. Na pitanje da li je zadovoljan efikasnošću KFOR-a i  EULEX-a u vezi sa tim pitanjem, Rexhepi je odgovorio da bi oni željeli da se to što prije uradi i da su se dogovorili da to radi KFOR u sklopu svog mandata da ne bi došlo do politiziranja tih stvari.

On je izjavio da institucije Kosova imaju "koordinisane planove sa KFOR-om i EULEX-om" za sjever Kosova.

"Jednostrano nemamo namjeru da to radimo i iako bismo željeli da se to što prije završi, ipak se ne mješamo, jer to je u neku ruku sad stvar KFOR-a", kazao je Rexhepi.