Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj kaže da je Priština spremna da nastavi dijalog s Beogradom, ali da Srbija uslovljava dijalog temama o graničnim prelazima.

Hoxhaj je u intervjuu novembarskom izdanju beogradskog časopisa na engleskom "Kord" rekao da Priština želi "političko rješenje" za problem barikada na sjeveru Kosova, ali i da će čvrsto štititi granice Kosova od ideje o etničkoj podjeli.

On je rekao i da "Kosovo snažno podržava evropske integracije svih balkanskih država, uključujući Srbiju" i da je "napredak svake pojedine zemlje korak napred za sve ostale zemlje na njihovom putu ka EU".

"Dvaput smo išli u Brisel i čekali delegaciju Beograda koja se nije pojavila, tako da zapravo kosovska vlada čeka da Beograd bude spreman za razgovore. Oni uslovljavaju EU otvaranjem razgovora o graničnim prelazima na sjeveru, ali je to unutrašnje pitanje Kosova i nije predmet dijaloga kako je predvidela Generalna skupština UN", rekao je on.

Na pitanje o mogućnosti opstanka nekih paralelnih institucija na sjeveru, Hoxhaj je rekao da je sve preko onoga što je zajamčeno planom Martija Ahtisarija neprihvatljivo za Kosovo.

"Ahtisarijev plan obezbjeđuje veoma široku lepezu oruđa i instrumenata za samostalno odlučivanje u opštinama. Ona su jasno definisana i to je naša ponuda svim građanima. Sve iznad toga bi bilo neprihvatljivo i direkno bi kršilo Rezoluciju 1244 UN, koja jasno kaže da je zabranjeno svako prisustvo srpskih vlasti na Kosovu", rekao je Hoxhaj.

On je rekao da je Kosovo kao kompromis prihvatilo ustavni paket koji obezbjeđuje široka prava bez presedana za srpsku manjinu na Kosovu koja uključuju "samoupravu u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, lokalnim organizacijama, veze sa Srbijom, finansiranje iz Srbije, itd".

"Većina Srba u južnim enklavama sada učestvuje na izborima i sistemu i ima koristi od toga. Problem je na sjeveru, gde su kriminalni elementi spriječili proces pretnjom i ponekad ubijanjem članova zajednice koji žele da sarađuju s Prištinom", rekao je Hoxhaj.

On je dodao da Priština ima kontakt sa Srbima na sjeveru, ali da su "bande u tim oblastima u više prilika napadale svakog Srbina koji se usudio da se sastane" s predstavnicima vlasti u Prištini ili da učestvuje u političkom životu.