Ukrajinski mediji uspjeli su pronaći 39-godišnjeg "Vladimira" (koji im se predstavio samo imenom), a koji je kazao da se prije nešto više mjesec dana vratio sa ratišta iz Libije. U intervjuu je otvoreno priznao da je zajedno sa ukrajinskim plaćenicima radio kao snajperista.

U Libiji se nalazio dugo vremena pod komandom Gadafijevih vojnika u Misurati, a razlog povratka iz Libije bilo je ranjavanje u rame.

"Čim se pobuna iz Egipta preselila u Libiju, shvatio sam da tamo mogu sebi pronaći posao, te sam otišao u Libiju. To je bogata zemlja prepuna sovjetske tehnologije, a karakteristična je po tome da se Arapi ne zanju boriti", kazao je Vladimir koga je u Libiju prebacila jedna kompanija iz ukrajinske Odesse.

"Obećali su mi da ću raditi kao vozač. Odletili smo početkom marta, ali ne u Tripoli, nego u susjedni Sudan. U ugovoru je stajalo da ću imati plaću od 4.000 dolara mjesečno", dodao je Vladimir, koji je dodao da su "automobilima prebačeni u Tripoli, a granicu nisu legalno prešli, jer su bili plaćenici".

"Vojni komandant koga smo susreli u hotelu u predgrađu Tripolija, kazao nam je da su Gadafiju potrebni snajperisti, komandatni vojnih jedinica, odnosno vojnici koji znaju kako se nositi sa složenim oružjem", kazao je Vladimir koji je dodao da je nakon toga "raspoređen u vod pješadije".

"Bilo nas je oko 30, i to ljudi uglavnom iz susjednih afričkih zemalja koje graniče sa Libijom. Bila su tu i dva vojnika iz Srbije, te jedan iz Moldavije", dodao je.

Vladimiru je Gadafijeva vlada izdala potvrdu na lažno ime i prezime, te serijski broj. Bio je učesnik mnogih borbenih misija.

"Odmah su nam obećali povećati plaće i to na 10 hiljada dolara mjesečno ako dobro izvršimo posao, ili čak 1.500 dolara dnevno", priznao je Ukrajinac, koji nije htio kazati kako i gdje je ranjen metkom u rame.

"Bila je to sreća. Dobio sam svoj novac, dokumente, te otišao u Tripoli, a zatim sam se vratio kući", kazao je "Vladimir" na kraju intervjua.