Međunarodna unija za telekomunikacije ne može Kosovu dati pozivni broj dok ono ne prijeđe jednu ključnu prepreku, piše portal SETimes.

Kosovo mora postati članica UN-a ili postići sporazum sa Srbijom da bi mu se dao vlastiti pozivni telefonski broj.

Sanjay Acharya, glasnogovornik Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), koja je nadležna za rješavanje tog pitanja, kaže da zemlja prvo postaje članica UN-a, pa onda članica ITU-a. Nakon toga mogu početi tehničke procedure za dodjeljivanje zemlji pozivnog broja.

Acharya je za izjavio da je "pravo pitanje članstvo u UN-u", dodajući: "[Ta procedura] mora biti ista za svaku zemlju."

Međutim, pitanje nije uopšte toliko lagano. Uprava UNMIK-a na Kosovu je 2005. od ITU-a zatražila da Kosovu da komercijalni pozivni telefonski broj.

Međutim, ITU nije odobrila taj zahtjev, i Kosovo i dalje koristi pozivni broj Srbije 381.

To pitanje je sad u sklopu pregovora uz posredovanje EU između Kosova i Srbije.

"Pitanje telekomunikacija je još uvijek bez dogovora ... o njemu će se i dalje raspravljati u drugim rundama tehničkog dijaloga," izjavio je Dren Zeka, viši savjetnik čelnice kosovskog tima u tom dijalogu Edite Tahiri.

Zeka pojašnjava da Kosovo koristi pozivne brojeve drugih zemalja jer nije članica ITU-a. "Iako je za njega, kao bivše savezne jedinice bivše Jugoslavije, bio odvojen telefonski pozivni broj, Srbija je uvijek ometala [taj proces], uskrativši Kosovu to pravo," izjavio je Zeka.

Početne pozicije Kosova i Srbije nisu "baš bliske po tom pitanju", kaže Zeka. Evropski posrednik Robert Cooper iznio je nacrt prijedloga, koji se sad analizira. "Mi smo prihvatili većinu tog prijedloga, uz neke manje sugestije," kaže Zeka.

Vlada kaže da nepostojanje pozivnog broja za zemlju može omesti ekonomski razvoj Kosova.

Pošto nije uspjelo dobiti taj broj, Kosovo sad koristi tri pozivna broja - broj Srbije za fiksne linije, broj Monaka za operatera Vala i broj Slovenije za IPKO.

"U svakom slučaju bi se trebalo naći rješenje. Kosovo bi trebalo imati legalni pozivni broj ili stabilan sporazum sa Srbijom," izjavio je ekonomski analitičar iz Prištine Ibrahim Rexhepi.

On također kaže da nepostojanje pozivnog broja ne predstavlja prepreku privatizaciji, "jer onaj ko kupi [kompanije] donijet će svoj pozivni broj".

"Međutim, da Kosovo ima svoj pozivni broj, bilo bi u povoljnijoj poziciji na međunarodnom tržištu telekomunikacija," kaže Rexhepi.