Ambasador SAD na Kosovu Christopher Dell iznio je teške optužbe na adresu međunarodnjaka, prvenstveno predstavnika UNMIK-a. Govoreći na jednoj konferenciji organiziranoj od strane Britanskog savjeta u saradnji sa Istitutom za Političke studije u Prištini, PIPS i drugim organizacijama, rekao je da se međunarodna zajednica u nekim momentima ponašao isto kao Milošević, prenosi Koha Ditore.

Prema njegovim riječima baš ona, međunarodna zajednica, je doprinjela da kosovska politika postane neodgovorna, jer "ide iz krize u krizu" što je postalo način vladavine.

"Kosovo je test i ostaje test da li je EU u stanju da stvara zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku", kazao je Dell.

"To se dogodilo tako što je Kosovarima slala nerealnu sliku njihove vladavine. Ovdje govorim o neuspesima UNMIK-a u stvaranju privremenih institucija. Te su institucije stvorene, ali je Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN zadržao sve odgovornosti. To je stvaralo neodgovornost kod političke klase Kosova", kazao je u nastavku Dell.

Na istom skupu šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Feith je rekao da ga kosovski premijer Hashim Thaçi nije poslušao u nekoliko navrata, dok je zamjenik šefa EULEX-a Andy Sparkes govorio o neuspjesima te misije.

Oni su istovremeno pozvali zemlje EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.