Vršilac dužnosti šefa EULEX-a Andy Sparkes danas je zaustavljen na barikadi u Zupču, pokušavajući da poseti EULEX-ove službenike koji se nalaze na prelazu 31, javljaju iz press službe Eulexa.

Ovo je bila zajednička posjeta Sparksa i komandanta KFOR-a Erharda Drewsa. Samo su EULEX-ova vozila, koja su bila deo KFOR-ovog konvoja, zaustavljena na barikadi. General Drews se takođe zaustavio da bi ponovio KFOR-ovo i EULEX-ovo insistiranje na ponovnom uspostavljanju trajne i bezuslovne slobode kretanja na sjeveru Kosova za sve međunarodne organizacije koje ovdje rade.
 
Sparkes i Drews su kratko razgovarali sa ljudima na barikadi.
 
Sparkes je rekao lokalnom predstavniku da je uklanjanje barikada preduslov za poboljšanje vladavine prava i da je potrebno ponovno uspostavljanje slobode kretanja, dodajući da oni koji su postavili barikade na putevima treba da ih i uklone.
 
“Spriječavanje pripadnika misije vladavane prava Evropske unije da se slobodno kreću na sjeveru Kosova ne šalje dobru poruku zemljama članicama EU koje su EULEX-u dale mandat i u potpunosti podržavaju ovu misiju. Blokiranje Evropske unije je isto kao da blokirate budućnost svojih građana. Ovaj potez je u suprotnosti sa težnjama zajednica ka evropskoj perspektivi”, rekao je Sparkes.