Komandant KFOR-a Erhard Drewes nije uspio da prođe kroz Zupče ka prelazu Brnjak, jer su Srbi s barikada vratili EULEX-ov konvoj u kom je Drewes bio.

Tokom protekle noći na sjeveru Kosova nije zabilježeno kretanje KFOR-a, a Srbi su i prošlu noć proveli o na barikadama.

Drewes je bio primoran da se vrati pravcem ka južnom dijelu Mitrovice. S njim je bio i zamjenik šefa EULEX-a Andi Sparks, inače bivši britanski ambasador u Prištini. Oni su se vozili u pratnji nekoliko džipova KFOR-a i jednim EULEX-ovim.

Srbi su bili spremni da propuste KFOR-ova vozila, ali ne i džip Misije EU.

Drewes je oko petnaestak minuta razgovarao s takozvanim potpredsjednikom opštine Zubin Potok Srđanom Đurovićem u namjeri da ubjedi stanovništvo da pored KFOR-a slobodu kretanja omoguće i osoblju EULEX-a.

Đurović je rekao da EULEX-ovo vozilo nisu mogli da propuste prije nego što se ta misija "ogradi od kosovskih institucija i djeluje neutralno". On je takođe rekao i da je komandant KFOR-a opet tražio slobodu kretanja za sve predstavnike misija na Kosovu.

"To je nešto što i mi želimo ali bez prisustva predstavnika prištinskih institucija na sjeveru Kosova", naveo je Đurović.

Nakon toga, građani su se okupili i u sjevernom dijelu Mitrovice, kad su čuli da stiže konvoj u kom je Drewes.

Inače, Srbi su nešto prije podneva kroz Zupče propustili tri džipa KFOR-a, ali ne i dva EULEX-ova, koji su se takođe vratili ka južnoj Mitrovici.

Barikada koju su Srbi postavili na graničnom prelazu ispred Brnjaka prije tri dana viša je od dva metra, a KFOR je i juče svoje vojnike snabdijevo iz vazduha.

Podsjetimo, na glavnim magistralnim pravcima na sjeveru Kosova od prije nekoliko dana Srbi su otvorili jednu saobraćajnu traku kako bi KFOR mogao da snabdijeva svoje jedinice, ali je KFOR odlućio da tu mogućnost ne iskoristi jer zahtjeva da slobodu kretanja ima i EULEX. To, s druge strane, Srbi ne žele da omoguće.