Direktor direktorijata za istragu narkotika, kapetan Bahri Shala je za Radio Kosova izjavio da na Kosovu ima nekoliko hiljada korisnika droge.

Kreiranje Direktorijata za istragu i trgovinu narokoticima u sastavu Stuba istrage je učinjeno s ciljem spriječavanja socijalnog kolapsa. Direktor ovog direktorijata, kapetan Bahri Shala je za radio Kosova rekao da "na Kosovu, prema našoj evidenciji, koju imamo u bazi podataka i kaznenim postupcima koji se vodi protiv njih, ima oko pet hiljada konsumatora droge".

Shala je kazao da Kosovo nije zemlja porijekla droge, ali on kaže da svi međunarodni izvještaji govore o heroinu, koji se iz Afganistana transportuju preko tri puta. S tog aspekta, Kosovo je balkanski put. Prema riječima Shale, Policija Kosova svojim aktivnostima je pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv droga.

"Imali smo dobru koordinaciju tokom operacija, koje smo održali u borbi protiv droge i pokazali smo i drugim policijama da smo pouzdan partner u borbi protiv droga, te je započela saradnja i sa drugim zemljama, s kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada potpisali sporazume o saadnji i razumijevanju", rekao je Shala.

Kapetan Shala je pozvao roditelje i mlade ljude da ostanu daleko od droga.

Samo u razdoblju januar-septembar 2011, Policija Kosova je zaplijenila oko 2.600 kilograma kokaina i oko 97 kilograma marihuane.