I dok predstavnici Srba sa sjevera Kosova oštro odbacuju mogućnost ostavarivanja strategije za integraciju sjevera u poltički i društveni sistem Kosova, Srbi ispod Ibra su umjereniji i ističu da se radi o ozbiljnom dokumentu, koji je prema njima pre Vlade Kosova i Međunarodne civilne kancelarije trebao da predloži zvanični Beograd.

Rada Trajković, lider Srba sa centralnog Kosova kaže da su Vlada Kosova i MCK u prednosti, jer su izašle sa konkretnim predlogom o rešenju problema, koji su, kako kaže, prisutni na severu, pošto je ovaj deo, "čardak ni na nebu ni na zemlji" - nije integrisan u politčki sistem Kosova, niti je u potpunosti unutar sistema Srbije.

"I svi znamo da za njega treba da se traži rešenje. Ako već treba da se traži rešenje da sam ja bila vlast u Beogradu ja bih prva izašla sa rešenjem koje bi ponudila i Prištini i međunarodnoj zajednici i to bi bilo rešenje o kome bi se diskutovalo“, objašnjava Trajković.

Gospođa Trajković ocenjuje da je Priština sada u prednosti i da je rešenje koje je ponudila u suštini razrada i modalitet predloga predsednika Martija Ahtisarija.

"U tom smisli gospodin Piter Fejt i priče da nema podršku su potpuno besmislene. Da je on nešto individualno napravio, to je neozbiljna priča i ja u tu priču ne verujem. Ja mislim da je to jedan vrlo, vrlo ozbiljan dokument koji je podržan od vrlo relevantnog faktora“, kaže Trajkovićeva.

Prema njoj Beograd treba da sadržajno odgovori na ovaj predlog. "Mislim da Beograd što pre treba da da jedan sadržajni odgovor, a ne odgovor koji će podrazumevati samo ne, ne, ne, a da iza toga ne postoji sadržaj“, kaže ona.

Gospođa Trajković ocenjuje da su to što se naziva paralelnim strukturama odgovor na ponašanje Albanaca posle rata kada su odbijali da funkcionišu zajedno sa Srbima.

"Ne mislim da je suština problema u lokalnoj samoupravi, da budem iskrena. Ja mislim da je za mene mnogo primernije i važnije za bezbednost Srba da se integriše sudstvo, policija i da carina bude na mestu gde treba da bude, a to je na prelazima, a ne kod Južne Mitrovice."

SARADNJA KRIMINALNIH I PARALELNIH STRUKTURA

Generalni sekretar Samostalne liberalne stranke Kosova Petar Miletić kaže da je strategija o severu objavljena u nepovoljnom trenutku, što je, kako kaže, potvrdila i žestoka reakcija zvaničnog Beograda.

"Bojim se da strategija nije dobro napravljena, da nije u pravo vreme napravljena i jedino što je dobro, a što je rekao i gospodin Fejt, je da neće biti primene sile. To je nešto što ohrabruje“, kaže Miletić. On smatra da nisu sve institucije Srbije na Kosovu problematične i objašnjava:

"Ja bi institucije Srbije koje deluju na teritoriji Kosova podelio u dve vrste, a to su one koje zaista život znače za kosovske Srbe kao što su školstvo, zdravstvo, socijalna davanja, penzije i ostalo što svakako pomaže opstanku Srba na Kosovu i ono što pomaže ostanku Srba na Kosovu. O tome ne treba čak ni razmišljati da se ukida."

Osvrčući se na ocene američkog ambasadora na Kosovu Kristofera Dela da su paralelne strukture u stvari kriminalne strukture Miletić odgovara:

"Ne znam da li može škola, bolnica da bude kriminalna struktura. Ja sam protivnik teških reči i teških kvalifikacija.“

Gospođa Trajković kaže da je zabrinjavajuće da na severu Kosova postoji saradnja kriminalnih i paralelnih strukura.

"Nažalost realnost je da na severu kriminal poprilično uzeo maha i u tom smislu ja mislim da sve kriminalne strukture treba rešiti na jedan odgovarajući način jer to donosi dobro svima, celom društvu. Kako onima iznad, a takođe i ovima ispod Ibra“, rekla je Trajković.

Prošle nedelje su Vlada Kosova i MCK izašle sa predlogom strategije za uključivanje severa Kosova u politički i društveni sistem zemlje. Konačnu reč o modalitetima strageije očekuje se da da Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo na sastanku koji je zakazan za 8. februar u Beču.

Izvor: RSE