Haški tribunal osudio je danas Vojislava Šešelja na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda, proglasivši ga krivim za objavljivanje informacija o identitetu zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine, uprkos odlukama Tribunala.

Izričući presudu, predsedavajući sudija O-gon Kwon je rekao da je pretresno vijeće van svake sumnje utvrdilo da je Šešelj u jednoj od svojih knjiga objavio podatke na osnovu kojih je moglo biti identifikovano 10 svjedoka čiji su identiteti u tom trenutku bili zaštićeni nalogom Tribunala.

U vreme objavljivanja knjige, Šešelj je, prema presudi, bio svijestan da su svjedoci bili zaštićeni i da je znao da "njihove identitete ne može jednostavno otkriti kako mu se hoće".

Pretresno vijeće je stoga zaključilo da je Šešelj hotimično prekršio naloge Tribunala o zaštiti identiteta svjedoka, ocijenjućujući da je time "ozbiljno omeo sprovođenje pravde".

Kao otežavajuću okolnost, sudije su navele "nedostatak kajanja" kod optuženog i široku dostupnost knjige u kojoj su otkriveni identiteti svjedoka koju je Šešelj postavio na svoju internet stranicu.

Šešelj se u Hagu nalazi od 24. februara 2004. godine, kada se sam predao.