Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej u svom prvom medijskom istupu u srijedu u Nišu iznio je niz uvreda na račun islama i muslimana, istakavši da oni "umiju da se ponašaju i da budu korektni samo onda kada su manjina".

Filozofija islama

On je to kazao odgovarajući na pitanje srbijanskih novinara o tome šta bi poručio Srbima na Kosovu.

- Oni su postali manjina u vlastitoj zemlji. A s druge strane, mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima. To je filozofija islama. Zato je jako teško tim ljudima koji žive nesigurnim životom na Kosovu - kazao je patrijarh Irinej.

U izjavi za "Dnevni avaz" glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer ef. Zukorlić jučer je najoštrije osudio izjavu patrijarha Irineja, istakavši da ona predstavlja poziv na genocid nad muslimanima!

- To je sasvim jasno, jer se kaže da su muslimani prihvatljivi samo kada su manjina. Po patrijarhu Irineju, samo tada su korektni. Ovo prijeti našem golom opstanku. Ako neko ima program da muslimane učini manjinom i tamo gdje smo većina, onda se to zove genocid. Tako nam u sjećanje dolazi Srebrenica, jer je to bio dio programa. Ovakva izjava izaziva zabrinutost muslimana Srbije, posebno tamo gdje su većina u Srbiji kao što su Sandžak i Preševska dolina, gdje žive Albanci - ističe muftija Zukorlić.

Medvjeđa usluga

Tvrdi da su ovakve izjave poglavara SPC-a dio ukupnog odnosa Srbije prema muslimanima i islamu još od Ilije Garašanina i njegovog "Načertanija". Po Zukorliću, "patrijarh samo nije bio dovoljno iskusan, pa je rekao ono što misli".

Ma koliko ovo bila velika prijetnja samim muslimanima, dodaje muftija Zukorlić, ovo je medvjeđa usluga SPC-u.

- Ovo je veliki udarac Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se pokušava predstaviti kao pozitivan faktor na ovim prostorima i kao neko ko želi saradnju s drugim vjerskim zajednicama. Patrijarh Irinej je od prvog dana predstavljen kao ekumenski patrijarh. Ovim izjavama on je povukao kola 20 godina unazad i morat će se mnogo potruditi da ih vrate na tačku od prije dva dana - naveo je Zukorlić.

Muslimani su dobri samo kada su slabi

Prema Zukorliću, dio širokog programa jeste i najnovije nastojanje da se Sandžak dodatno razbije kako bi se stvorile okolnosti u kojima bi Bošnjaci po svaku cijenu bili u manjini. 

- Muslimani su dobri kada su slabi i kada nemaju nikakvog utjecaja. Nije slučajno spomenuto i podizanje glave. Patrijarhu trebaju ljudi poput Adema Zilkića i porodice Jusufspahić. Spuštene glave valjaju i patrijarhu, vlastima u Srbiji i cijeloj Srbiji. U suprotnom, prema patrijarhovom modelu, treba poduzeti mjere kojim će se muslimanima oboriti glave - zaključuje Zukorlić.

Tražimo izvinjenje

- Mi patrijarhu nudimo izlaz iz ove neugodne situacije u izvinjenju. Vidjet ćemo kako će se ponašati. Ako uputi izvinjenje, onda bi to bio pozitivan znak, onda bi se izjave mogle smatrati greškom, a ne programom. Ako ne bude izvinjenja, onda je to program SPC-a. To će biti jasno. Mi ćemo se prema tome onda odrediti. Bit ćemo prisebni. Nastavit ćemo se boriti za naš identitet i goli opstanak - naveo je muftija Zukorlić.

Dnevni avaz